сряда, 8 май 2024 г.

Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийска градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев, потвърдиха  от държавното обвинение, предаде БТА.

Данните изложени в сигнала са свързани с изказването от вчера на Борислав Сарафов пред медиите по отношение на Иван Гешев и съдържат твърдения за евентуално извършено престъпление от главния прокурор.

Борислав Сарафов: Познавам Гешев, страхувам се за живота си

Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“. В сигнала има и изложени твърдения за незаконно записване на член на Висшия съдебен съвет от страна на Иван Гешев.

Без толкова шум обаче сега идва оправдателното решение на съда. Интересно е обаче да се проследят тезите на обвинението, в които някои от най-пикантните подробности или не са включени, или изобщо не са подплатени с доказателства.

Така например се оказва, че не става дума за „бавачка“. Къщата наистина отчитала оборот и плащала данъци, но не било сигурно, че данните при кандидатстването за европейско финансиране били коректни. Обискът не открил и нито една лична вещ на Манолев или семейството му, затова и тезата за използване на обекта за лични нужди в никакъв момент не бил включен и в обвинителния лист.

Всъщност шумно обявеният процес срещу Манолев се изчерпва до твърдението, че е предоставил „неверни твърдения“ и е съветвал познатата му Анна Димитрова как да подготви документите си за кандидатстване за европейско финансиране. Затова и решението на съда всъщност не е изненада за никой, който е следил процеса. Нещо повече – то е взето с единодушие на съдията и съдебните заседатели.

На този фон днес излизат нови въпроси дали всъщност целта на делото не е била „смачкването“ на Манолев и прекъсването на политическата му кариера. Припомняме, че делото срещу него започна няколко месеца преди местните избори през 2019 г., когато той бе смятан за фаворит за кметското място в Сандански. Завършил в Лондон, работил в редица чужди компании и с няколко чужди езика, Манолев се смяташе и за едно от новите лица с перспектива за сериозна кариера. Вместо това той се превърна в обвиняем и упорито запазва мълчание в публичните среди вече няколко години.

Решението на съда подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html