петък, 3 май 2024 г.

Трасето на аутобана през Кресна ясно до 2-3 месеца

Церемонията бе съпроводена с протест на хора от района.
Снимка: БГНЕС

До два-три месеца ще стане ясно кой от трите варианта на трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде избрано. Това заяви служебният строителен министър Иван Шишков, който връчи разрешението за доизграждане на пътен възел „Кресна“ и връзките към него, съобщи БНР.

Официалната церемония беше съпроводена с протест на природозащитници, които настояват  магистралата в този участък да излезе извън защитената територия. „Толкова ли е трудно господин министър, кажете на хората – да, ще има магистрала, истинска, извън дефилето, с четири платна, и хората нито ще протестират, нито нищо“, попитаха те.

Кметът на Кресна Николай Георгиев се опита да успокои  недоволните, че магистралата  няма да се строи в дефилето. „Магистрала е нужна на региона, нали така? Откъде ще мине ли? Източно от Кресна“, смята той.

Иван Шишков обаче беше категоричен, че няма избран вариант за магистралното трасе в района. „Това, което протестиращите в момента изтъкват, аз лично нямам обяснение защо протестират. Избор на трасе окончателно няма, но този пътен възел е важен, защото той наистина е част от последния лот на магистрала „Струма“, което прави процесът необратим. Трасето ще бъде избрано във връзка и основно с екологичното законодателство. Тоест възможно най-щадящото природата трасе ще бъде избрано и това е основният критерий за избор на трасе. Най-вероятно до няколко месеца ще стане ясно“, поясни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html