неделя, 14 април 2024 г.

Към 7300 бежанци са работили на трудов договор у нас през 2023 г.

Иванка Шалапатова
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Статистиката за миналата година показва, че в средномесечен диапазон към 7 300 бежанци са били на пазара на труда, тоест са работили на трудов договор, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред Нова тв. През летния период от Агенцията по заетостта са отчели увеличение дори до 10 хиляди.

Трудовата реализация е много важна част от цялостната интеграция, особено когато говорим за хората, дошли от Украйна заради войната. Нашите усилия съвместно с МВР, МВнР и Държавната агенция за бежанците е грижата за тези хора наистина да бъде цялостна, посочи министърът.

На въпрос ще се отрази ли приемането ни в Шенген „по въздух и вода“ на пазара на труда, Шалапатова отговори, че не се очаква някакво сериозно отражение върху пазара на труда, а по-скоро облекчаване от гледна точка на по-лесното придвижване на хората.

След влизането на споразумението в сила, което се очаква през март, всички български граждани ще имат много по-лесно придвижване по въздух и по морското пространство. Когато летим например в друга страна член на Шенген, няма да имаме т.нар. паспортни проверки, ще правим много по-бързи връзки, посочи министърът. Очакваме това да има много добро отражение върху работодателите, които имат изградена система за дистанционна работа на свои служители, например българи, които работят за международни компании, коментира тя. Това ще бъде едно добро облекчение, очакваме единствено само и положително въздействие, обобщи Шалапатова.

Попитана дали ще остане министър и след ротацията, тя каза,че в Министерския съвет всички са мобилизирани да постигнат целите в управленската програма, които в социалната сфера са изключително амбициозни. Наваксваме и много забавени процеси и искаме да възстанови репутацията на социалната система и доверието в нея, както и да повишим ефективността на всички социални плащания, посочи Шалапатова. На дневен ред в момента не се обсъжда ротацията, това е решение на политическите среди в България, моят приоритет е да направя максимума за краткото време, с което разполагам, и ако оценката за моята работа е добра, предполагам, че ще остана на позицията, но за мен това не е фокус, посочи тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html