Асен Василев беше предвидил да даде около 70 млн. за култура, но след неформална среща, бюджетът е нараснал с още 68 млн. Това означава, че бюджетът се увеличава с близо 150 млн. При добри разчети от министерството и правилна обосновка, парите ще стигнат.

Това каза пред Нова телевизия обичаният актьор и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Според Мутафчиев трябва да се повишат стандартите за финансиране на културните институции. „Имаме браншови споразумения, в които говорим за покачване на доходите. Ако се изпълнят, средствата ще стигнат. Министерството на културата трябва да определи формула за стартова заплата за сценичните изкуства и след това да я подаде към МФ. Трябва да има визия и стратегия за развитие на културния сектор. Затова ще следим разчетите за използване на средствата“, коментира той.

Чака се министърът на културата да разпространи заповед, от която да станат ясни новите заплати в сектора. „Когато тя достигне до мен, аз ще я разпространя сред обществеността, за да знаят артистите, че не директорът на театъра е виновен. Разходният стандарт се увеличи с 23% от октомври. Затова в културните пространства доходите трябва да се увеличат със същия процент. На директор на театър му е било казано да не правим нищо преди министерската заповед, а той предаде на мен. Имаме работни групи, които работят по предложения за промяна в методиката на финансиране“, заяви още Мутафчиев.