събота, 4 май 2024 г.

7-годишно дете от врачанско село е държано месеци наред в кокошарник

Снимка: БГНЕС/Архив

7-годишно дете от Врачанско е било принуждавано да спи върху дъски в кокошарник в имота на пастрока си. Там е получавало и храна, предаде Нова телевизия.

Според сигнал, подаден от свидетели детето е преживявало в тези условия повече от година.

Социален работник е съобщил, че не е потвърдено дали детето е живяло година и половина в постройката извън къщата, но е потвърдено, че то действително е оставяно без надзор от майка си и нейния партньор, както и че условията, в които е живяло, са потресаващи.

От Районна прокуратура – Враца са съобщили, че „31-годишен мъж е принудил 7-годишно момиче да живее и спи в селскостопанска постройка противно на волята му във врачанско село. Мъжът употребил сила и заплашване спрямо малолетното дете – нанесъл му побой, душил и му налагал наказание. Многократно момичето било затваряно само в кокошарника без елементарни битови условия – без дневна светлина и отопление, принудено да нощува на дървена дъска, поставена върху автомобилни гуми, да се храни един път дневно, понякога само със сух хляб“.

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Оряхово, се водят активни действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 143, ал. 3, ал. 1 от НК – принуждаване другиго да претърпи нещо, противно на волята му, с употреба на сила и заплашване в условията на домашно насилие.

В рамките на Координационния механизъм за взаимодействие между институциите и организациите при работа в случаи на деца в риск с участието на прокуратурата са сформирани екипи от специалисти“.

От училището на 7-годишното дете са подали противоречива информация. Заявили, че то е споделяло, че е бито от пастрока си, но се е допускало, че може да преувеличава.

Социалните работници продължават да проучват ситуацията с информация от различни източници. В момента детето е настанено в семейството на роднини.

Наблюдаващият прокурор по случая съобщи, че пастрокът вече в привлечен като обвиняем и в момента се намира в следствения арест. Грозят го от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html