понеделник, 29 април 2024 г.

Унгарският парламент прие закон за защита на националния суверенитет

Снимка: ЕПА

Унгарският парламент прие закон за защита на националния суверенитет с цел защита на страната срещу това, което управляващата партия Фидес нарече „неуместна политическа намеса от чужди лица или групи“.

Новият закон е приет в момент на множество разногласия и конфликти между унгарския премиер Виктор Орбан и Европейския съюз по въпроса за демократичните права в Унгария и с цел да засили кампанията на управляващата партия Фидес преди предстоящите избори за Европейския парламент, които се провеждат следващия юни, съобщава Ройтерс.

Орбан заплаши да наложи вето на решението относно помощта на ЕС за Украйна и изрази противопоставяне на започването на преговори за членство на Украйна в ЕС на среща на върха в Брюксел тази седмица.

Като част от новия закон, който беше приет в унгарския парламент със 141 гласа „за“ и 50 против, ще бъде създаден специален орган, който да разследва и наблюдава рисковете от политическа намеса.

Освен това законът предвижда наказателно преследване за партии или групи, участващи в изборите в Унгария, ако се докаже, че получават финансова подкрепа от чужбина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html