сряда, 1 май 2024 г.

Москва за изчезването на Навални: Нямаме желание да следим местонахождението на затворници

Вече повече от седмица няма следа от Алексей Навални. Сътрудниците на руския опозиционер съобщиха, че той е бил преместен от затвора, където излежава своята присъда. Тревога за местонахождението му изразиха и американските власти.

В отговор Кремъл обяви, че няма капацитета и желанието да следи местонахождението на затворниците. „Навални излежава присъда съобразно закона и всяка външна намеса, включително от страна на Съединените щати, е недопустима“, посочиха руските власти. Според екипа на опозиционера изчезването му няколко месеца преди президентските избори в Русия не е случайно.

„Нека погледнем хронологията на събитията. Навални изчезна във вторник миналата седмица, а официалните избори бяха обявени в четвъртък. Путин иска преизбирането му да мине възможно най-гладко. Той обича опонентите му да мълчат“, заяви Мария Певчих от Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Припомняме, че миналата седмица над 100 известни руски лекари призоваха в открито писмо президента Владимир Путин да позволи Алексей Навални да бъде лекуван. Лишаването му от медицински грижи е в разрез с руската конституция, заявиха медиците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html