четвъртък, 9 май 2024 г.

Жълт код за силен вятър в 15 области в страната

Жълт код за силен вятър е обявен в 15 области на Северна и Източна България

Във вторник и сряда предстои нова валежна обстановка покрай преминаването на  циклон. Преобладаващите валежи ще са от дъжд в равнинната част на страната и сняг по планините на запад и около тях. Обявен е жълт код в 15 области на Северна и Източна България заради силния вятър. Там се очаква скоростта му да достигне около 20-24 м/сек. Дневните стойности на термометрите ще са между 5 и 10-12 градуса, пише Нова телевизия.

В сряда процесите ще затихват, с изгледи облаците да се разкъсват и намаляват. Благодарение на по-топли средиземноморски въздушни маси, температурите ще тръгнат нагоре. В първите дни на декември ще е дори по-топло и живакът в термометрите ще скочи до 13 – 18 градуса, а в отделни точки на Дунавската равнина, Предбалкана и Югоизтока – и до 20. В четвъртък и петък валежи няма да има, но облачността ще остане променлива с разкъсвания.

С голяма вероятност преди Никулден ще се оформи поредна нестабилност с нахлуване на студ от север-северозапад. 3 и 4 декември ще са дните с валежи. На този етап предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя срещу понеделник, в Западна и в Северна България да преминава в сняг.

Подобно развитие на метеорологичната обстановка, с потенциал за снеговалежи, ще има около 7-8 декември и след това към 10-11 декември.

В първата пълна седмица на последния месец за годината ще остане студено, с дневни температури от 0 до 7-8 градуса. Кратко затопляне се очаква около 10 декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html