вторник, 14 май 2024 г.

Стефан Мавродиев пак хукна по лекари заради кръста

Любимият актьор репетира нова пиеса, подготвя 80-годишнината си

Анна Атанасова за в. „Галерия“

Любимецът на няколко поколeния българи Стефан Мавродиев не обича юбилеи, но този път със сигурност ще направи всичко, за да чества 80-годишнината си на 29 декември. Актьорът претърпя тежка операция от дискова херния преди месец. Легендата на Младежкия театър дълго я отлагаше, но в крайна сметка легна под скалпела. Той се подложи на интервенцията заради непоносими болки в кръста, които имаше през последните 2-3 години. 

След операцията обаче продължиха здравословните му неволи, защото се наложи отново да посети лекарите си за важни изследвания, научи „Галерия“ от самия него. Той обаче не пада духом и вече се върна в театъра, където вече репетира. Решил е и да зарадва всички с празника си и така да покаже, че още го може и няма да се предаде. Тогава той се надява да събере семейството си, което живее в Париж, с приятелите си и заедно да вдигнат наздравица. Освен че му се играе в театъра, отдавна не е писал стихове и потребността му от думите и мерената реч е огромна. Роденият във Варна актьор вече има шест издадени стихосбирки, започнал е да пише „от зор” още преди много години, когато житейските му неволи следват една след друга и животът го притиска като „озъбено свирепо куче|“.

В този момент той живее в столицата на таван с големина 1,50 на 1,80 м, в който има само мивка – нищо друго. И тогава на четири страници от празна тетрадка изписва хиляди пъти само една и съща дума. Така идват и другите думи след нея… Има обаче и друга тетрадка, която  изписва със заемите, които взема и дължи. А че ще стане актьор му е орисано от раждането. Баща му, който е бил учител, но играел и на сцената, пожелава на новородения си син да стане артист и разбира се, пъпът на бебчето е хвърлен на сцената в театъра. Майка му пеела във Варненската опера и оттам искрата тръгва. Разпалва я обаче една рускиня Алла – с аристократичен произход, която води театралния кръжок към Пионерския дом. Между другото той е в една група с Марин Янев (двамата са набори), а при по-малките бил и Никола Филчев – бъдещият главен прокурор (1999-2006). Следва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов, той и до днес си остава с името „звездния“ – там са Ламбо, Меглена Караламбова, Илия Добрев, Елена Райнова…

В гилдията Мавро, както всички му казват, е известен със своите влюбванияи то насериозно. „Голям любовчия е“, казват за него бг театрали. А той като обича, обича докрай, по неговите думи – на всички е верен. Само дето все жените го напускат, а не той тях. С всички обаче остава приятел и досега. Съпругата му Аля живее в Париж, където е и дъщеря му, там е внукът, който вече е на 13 и носи неговото име. Друга негова голяма любов е по-младата от него актриса от Младежкия – Станка Калчева. Която обаче го напуска заради Малин Кръстев. Още се носят легенди за забежките му с Камелия Тодорова и покойната Катя Паскалева, за които не е потвърждавал. 

Със сигурност обаче се знае за една негова случка на младини, когато той замалко да загуби живота си заради едно влюбване.

Стефан бил луд по колежката си Елена Райнова – тогава голяма красавица. Двамата тъкмо са разпределени в Пловдивския театър, когато Маврото хлътва по нея. Една нощ той решава да се прави на Ромео и се изкатерва по водосточната тръба към прозореца на своята „Жулиета” в блока, където живеели. Почукал с надежда да го пусне, но тя затворила рязко и Мавродиев полетява надолу по олука. Отървава се със счупен крак, като травмата от любовното му похождение му остава доживот. Легендарният актьор продължава да накуцва оттогава, което не му пречи да преследва новите си увлечения със завидна енергия. Заради любови той е висял и от петия, и от 12-ия етаж. Добре, че Господ го е пазел. От няколко години живее сам, без съпруга, гадже или роднини до себе си.  

Сега обаче се радва, че има време за любимото си занимание да чете книги – в жилището му е пълно с всякакви томове литература, които той държи на купчини навсякъде като хартиени небостъргачи, а около него по стените висят живописни платна и графични картини. Сред тях са произведения на големи художници – Георги Божилов-Слона, Цанко Панов, Иван Кирков, Еди Демирджиян, Георги Трифонов – всички те са били негови приятели…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html