сряда, 1 май 2024 г.

Атанас Славов: Нов Гешев и нов Филчев няма да има, а Сарафов се държи прилично в момента

Правосъдният министър Атанас Славов е категоричен, че „нов Гешев и нов Филчев няма да има“, според него „Сарафов се държи прилично в момента“

Славов коментира в Нова телевизия целите на конституционната реформа и обясни, че декември ще е ключов за промените в основния закон.

Той прогнозира: „защото още в началото трябва да бъде поставен проектът за промени в конституцията за ново гласуване, а в следващите седмици да бъде приет. Пролетта до началото на лятото ще бъде избран новия ВСС и новия главен прокурор“.

„Не би имало смисъл цялото усилие, ако пак се случат сцените от 2015 г., не би се постигнал ефектът. Основното е пълното разделяне на ВСС, нов начин на избор на главния прокурор, достъп на гражданите до КС. Надявам се точно тези промени да имат подкрепа. Венецианската комисия каза, че основната стъпка – самостоятелният ВСС, отговаря на европейските стандарти. Да се движим по европейските стандарти“, обясни министърът.

По повод скандала със съдийското гласуване за ВСС миналата година той отново повтори, че 28 съдии са влезли в сградата на ВАС, а после 200 са гласували от айпи адресите на съда. Очевидно означава, че съдии са предоставяли своите кодове на своите колеги“, каза Славов. Колко човека са влезли в сградата установила проверка на правосъдното министрество. В момента има и проверка на прокуратурата. От ВАС обаче твърдят, че не е имало 200 гласувания от техните ай пи адреси. Самите ващи лица по повод делата, които се водиха за избор на членове на ВСС казват първо, че е имало 200 влизанията в системата, а после, че не могат да кажат. Този скандал тече от началото на годината като периодично се разгаря с различан сила.

„Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”.

По думите му трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, заяви Славов.

Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви министърът.

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви Славов.

Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html