сряда, 8 май 2024 г.

Кольо Колев, социолог: Ниската активност на изборите рискува да ни докара диктатура

Снимка: БГНЕС

Интервю на Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 г. учредява частната агенция за социологически проучвания, чиито директор е и днес.

– Г-н Колев, има ли големи губещи и победители след първия тур на местния вот?

– Не се очертава голям победител или губещ. Разбира се, трябва да се отчита спецификата на местния вот. Като цяло обаче няма промяна на политическата картина общо за страната. Остава доминацията на ГЕРБ. „Продължаваме промяната Демократична България“ успяват все пак да заявят присъствието си, основно в София, Варна и донякъде в Благоевград. „Възраждане“ продължава да е третата политическа сила, но без да бележи особен ръст.

Има един много важен и тревожен сигнал, на който трябва да се обърне внимание – безпрецедентно ниската избирателна активност. С всеки следващ вот тя продължава да пада, което говори за едно омерзение на избирателите към политиката и все по-голямо отдръпване от нея. Сред хората се утвърждава усещането, че от тяхното гласуване нищо не зависи и нещата се решават някъде другаде, в някакви игри, вътрешни и външни. Това е изключително неприятна и опасна тенденция.

Подобно омерзение не носи ли рискове да докара диктатура?

– Открита диктатура чак не, но скрита и пълзяща е възможна, със засилване на цензурата и запушване на устата на инакомислещите и негласно притискане на едни и фаворизиране на други. Подобни неща вече наблюдаваме в България и особено в други страни по света.

– Елиминирането на машинното гласуване как се отрази на изборите в неделя?

– Отрази се по доста специфичен начин. Преди време се говореше усилено, че машините били уплашили хората и те на предишни избори те не били отишли да гласуват. Сега машинният вот беше махнат и какво стана? Избирателите пак не отидоха масово до урните. Скандалът с машините имаше обаче двойно отражение. От една страна феновете им, което са основно от т. нар. „градска десница“ се мобилизираха повече. В останалите пък се създаде поредното недоверие въобще към изборния процес и затова много хора просто не отидоха да гласуват.

– Очаквате ли отново много невалидни бюлетини?

– Да. Особено в частта с преференциите. Любопитно е, че хората все още не могат да свикнат да ги ползват. Основният плюс на машинното гласуване пък е намаляването на броя невалидни бюлетини.

Резултатите от изборите ще донесат ли до проблеми в „некоалицията“?

Там проблеми има непрекъснато и не очаквам да се стигне до повишаване на напрежението. Едва ли ще има промени политическата ситуация в България след изборите.

– Какви са прогнозите ви за балотажите в големите градове? Ще има ли там по-висока избирателна активност?

– Очаквам, че „Продължаваме промяната Демократична България“ имат най-голям шанс да спечелят кметското място в София, но и това не е много сигурно. В останалите градове те се представят доста посредствено. Тяхната политическа тежест намалява. Сглобката им с другите десни партии в НС се крепи не толкова на съотношението на силите на някакви коалиционни споразумения, колкото на външни геополитически фактори.

За балотажите е много трудно да се дадат точни прогнози. За Васил Терзиев са гласували в столицата 125 000 души, а за втората Ваня Григорова – приблизително 90 000 и разликата и под 35 000. Негласувалите са около половин милион избиратели. Дори не много голяма част от тях да отидат да гласуват нещата могат коренно да се променят. В провинцията ПП-ДБ могат да се намесят във Варна и Благоевград, а шансовете им Пловдив са много по-малки.

Засега не очаквам по-висока избирателна активност на балотажите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html