неделя, 28 април 2024 г.

Премиерът Денков поиска оставката на шефа на ДАНС

Акад. Николай Денков
Снимка: GOV.BG

Премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивите за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Според Денков агенцията не се е справила със задачата да премахне рисковете за нарушения в изборния процес и е част от проблема, който бе създаден за първия тур на вота и доведе до отмяната на машинното гласува.

Правителството координира работата на службите, каза министър-председателят и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС. В специално изявление премиерът обяви, че е очаквал днес председателят на ДАНС Пламен Тончев да му предложи да освободи заместника на агенцията Деньо Денев. Тончев обаче отказал да освободи Денев с мотива „липса на аргументи“.

Премиерът отбеляза, че Денев е автор на т. нар. „справка“ от ДАНС, която според Николай Денков „съдържа непроверени и манипулативни факти“ и въз основна на която ЦИК взе решение да отмени машинното гласуване на първия тур на местните избори миналата неделя. За премиера този отказ е сигнал, че Тончев одобрявам незаконните действия на Денев и няма възражения срещу „злонамереното“ използване на доклада за изборния процес.

„Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България и това е пореден случай, че в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си. Затова преди малко изпратих до президента Румен Радев мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Аз трябва да мога да работя с ръководството на ДАНС. Това, което съм направил, е да подготвя мотивиран доклад, да кажа на президента, че има проблем, лично съм му го казвал. Ако г-н Тончев беше освободил заместника си, може би разговорът щеше да бъде по-различен“, посочи премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html