вторник, 30 април 2024 г.

Стойчо Стойчев, политолог: Резултатите на всички партии са очаквани

Снимка: БГНЕС

Стойчо Стойчев е роден в Шумен на 7 януари 1983 г. Завършва Софийския университет (бакалавър, 2001–2005) и Централноевропейския университет (магистър, 2005–2006).

Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ) и доцент по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Началник на кабинета на министъра на образованието и науката (2014). Съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България.

 

Интервю на Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

 

– Г-н Стойчев, как ще коментирате резултатите от местните избори? Очертава голям победител или губещи?

– Резултатите на всички партии са в рамките на очакваното. Големите губещи са хората, които не са отишли да гласуват. Избирателната активност е много ниска. Обикновено при местни избори се очаква тя да е много висока, защото много хора по места правят кампания за себе или свои близки и са по-ангажирания с вота. Разбира се, по българска традиция, всяка една от партиите ще се представи за победител. Реално обаче политиците биха спечелили, ако бяха привлекли повече избиратели пред урните.

– Скандалите около машинното ли този път са главната причина за намаляващата избирателна активност?

– Да. Отново се усили усещането за манипулиране на изборните резултати и това допълнително отдръпна хората от участие във вота. Забраната на машинното гласуване обаче доведе до мобилизация на симпатизантите на кандидата Васил Терзиев.

Скандалите около изборите у нас създава отрицателни представи и недоверието логично рефлектира върху нивото на активността пред урните. В Индия шуробаджанащината и купеният вот на изборите са повсеместни, но там никой не говори за манипулации и не вдига подобен шум, както в България. Индийците се гордеят, че са най-многолюдната демокрация в света. Същото може да се каже и за Сърбия или Румъния и други съседи. Българските политици непрекъснато обясняват колко са порочни изборите, но участват в тях.

Подобни целенасочени внушения са много опасни, защото се подрива доверието в изборите, които са основната институция на демокрацията. Това повишава и броят на бюлетините с глас „Не подкрепям никого“. В крайна сметка така се работи да се въведе нечии личен режим. Дали ще бъде на старите генерали или на новите радикали – няма значение. И Хитлер така е дошъл на власт.

– Очаквате ли отново много невалидни бюлетини?

– Разбира се, че ще са много повече. С машината не може да се сгреши и за това там няма този проблем. На хартията, дори чертичката малко да е излязла от квадратчето, бюлетината става невалидна, което много порочно.

– Какви са прогнозите ви за балотажите в големите градове?

– Очаквам да са динамични. На места ще има групиране на подкрепата, а другаде още по-ниска избирателна активност, отколкото на първия тур. Не лесно е да се прогнозира за цялата страна. Партиите трудно биха могли да мобилизират симпатизантите си да подкрепят чужди кандидати. Винаги има обаче вариант всички да се обединят на балотажа срещу водещия след първия тур, особено, където става дума действащ кмет.

– Липсата на ясно мнозинство на много места в общините ще затрудни ли кметовете да управляват?

– Напротив. Тогава разни съветници от малки местни партии много бързо се нагаждат и да подкрепят политиката на кмета. Всичко, разбира се, става неофициално. Рисковете за подобни схеми намаляват, когато в съветите има осезателно присъствие на големите национални партии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html