четвъртък, 16 май 2024 г.

Румен Димитров, кандидат за кмет на столичния район „Надежда“: Влагам цялата си енергия и очаквам доверие от хората

(платено съдържание)

Румен Димитров е издигнат за кмет на столичния район „Надежда“ от коалиция „Обединени за София“ – ПП, ДБ и „Спаси София“. Финансист и икономист, той има 25-годишен опит като предприемач в различни сфери на бизнеса. Залага на ефективното взаимодействие между местната власт и гражданите за превръщането на „Надежда“ в красив, чист, зелен и сигурен район с разумно и открито управление. Личната му кауза е развитието на детския спорт и подпомагането на здравословния начин на живот.

Интервю на Евелина ГЕЧЕВА

– Вие сте успешен мениджър, г-н Димитров, защо се кандидатирате за кмет на столичния район „Надежда“?

– С експертизата, която изградих в себе си в годините и с управленския опит, който натрупах, мога да кажа, че изпитвам несъгласие с начина, по който се управлява столицата и районната администрация. Несъгласие с начина, по който нашите деца растат и учат – в една нечиста среда. Много мислих, преди да се отдам на работа в полза на обществото. Харесва ми да давам енергията си, да виждам надеждата в очите на хората, когато разговарят с мен. Те наистина вече са стигнали до момента, когато искат да променят нещата и осъзнават колко много са лъгани – вече 20 години. Усещам, че

има достатъчно воля за промяна

и скоро „Надежда“ ще е с нов кмет. Кандидатирам се, за да защитавам интересите на гражданите.

– Ако бъдете избран, кое е първото нещо, което ще направите?

– Първото нещо ще е да направя одит. След това ще се заема с многото недовършени проекти, като един от тях е църквата в „Надежда“. Разрешението за строеж бе издадено през 2019 г., той започна през 2021 г., но там нещо се случва и не мога да разбера какво е. Но като районен кмет ще добия представа какъв е проблемът и той ще бъде решен в кратки срокове. Те, разбира се, в момента възстановиха строежа, като осигуриха 350 000 лева, които отпусна Столична община, но това е само за фаза груб строеж. За да бъде довършена тази църква, ще трябва още много работа, включително с гражданите. Сред първите ми действия ще бъде и това

да събера всички домоуправители

Ще бъдат сформирани домоуправителски съвети като генератор на идеи. И не само на идеи – те ще слагат проблемите си на масата, ще приоритизираме проблемите и така ще е всеки месец. Това е нещото, на което ще акцентирам, защото сам никой не може да управлява. Ако районната администрация и кметът нямат подкрепата на гражданите, не може да се постигне добър резултат, от който всички да са доволни. Иска ми се да видя хората усмихнати, виждайки как се случват нещата.

– Какво очакват хората от местната управа – конкретно за „Надежда“?

– Мисля, че хората вече нямат очаквания към местната власт, защото няма добра комуникация между тях и администрацията. Разбира се, в публичното пространство се твърди, че властта е много близко до хората, но ми се струва, че е само до определени хора, не до масата. Гражданите очакват подкрепа. Те изискват да има

лидер, който да поведе битката за стандарта

и за условията им на живот. До този момент не виждам някой да се е засилил да решава проблемите на хората. Решават се проблеми само тогава, когато има интерес. Без интерес не мисля, че се е случило нещо в столицата. Като не на последно място ресурсът, който беше използван в последните 20 години, наложен върху това какво беше изградено с този ресурс, мога да го определя като коефициент на полезно действие три към едно. Всичко можеше да бъде направено три пъти по-евтино, три пъти по-качествено и три пъти по-бързо. Ремонт на ремонта вече пък е черешката на тортата.

– Кои са най-сериозните проблеми на „Надежда“?

– За мен има два основни проблема – и то по транспортната инфраструктура. Булевард „Рожен“ трябва да се пробие до Околовръстното, за да се повиши достъпът на надежденци, както и от Нови искър и Околовръстното да се улесни навлизането в София. Второто е „Ломско шосе“ да се пробие също до Околовръстното с изграждането на надлеза, като това трябва да се работи съвместно с район „Връбница“ и под егидата на Столична община, защото това са

сериозни проекти по транспортната инфраструктура

Голям проблем е и неуютната среда, в която живеем. Междублоковите пространства са занемарени, не се контролира добре поддържащата функция на наетите фирми в района. Определено смятам, че за 16 години управление на една и съща администрация е дошъл моментът, в който проверяваните и проверяващите са станали приятели. Това занижава контрола, което влияе върху стандарта на живот на всеки един от нас. Неслучайно казвам, че идва моментът, в който губиш силата и желанието да управляваш и да даваш. 16 години е много време. Конкурентите ми залагат на това, че съм неопитен. Може и така да е в известен смисъл, но тръгвам със страшно много желание и сила в мен, която искам да дам на нашия район. Мога да дам нещо, което те дори не могат да обещаят.

– В кои направления предвиждате приоритетни политики?

– Нашата коалиция акцентира основно на инвестиции в районите,

децентрализация и делегиране на повече права

на районните кметове, което стоварва голяма отговорност върху тях. Направлението междублокови пространства, поддръжката на тротоарите и на пътната инфраструктура – всичко това чака реални решения. Но най-вече ще работя за това гражданите да решават и да контролират процеса заедно с мен. Защо да не можем, примерно, четири блока под егидата на районния кмет да си почистим междублоковото пространство? Хората могат да получат подкрепа за изграждане на детска площадка, без значение дали материалите ще бъдат доставени от кмета, от фирма – спонсор или пък са осигурени от гражданите. Когато има активно взаимодействие, резултатът е налице. Като районен кмет искам да реша много проблеми, а бюджетът не стига за всичко. Само заедно с гражданите и с бизнеса е възможно да променим своя район. Убеден съм, че има начин, ако имаш желание. При мен то е огромно – ще подам ръка на хората и ще бъда кмет на всички в района.

– Подготвяте ли вече свой екип, с който да работите, ако спечелите изборите?

– Разбира се, вече няколко месеца сме на терен,

всеки от тях е доста подготвен в своето направление

и това са хора, на които може да се разчита и да правим всичко заедно. Гржданите също им се доверяват и виждам искрено желание от тяхна страна именно този екип да поеме бъдещото управление на район „Надежда“. Това са млади хора, добре подготвени, с грижа за района.

– На финала да кажем – какво е основното ви послание към избирателите?

– Това, което винаги им казвам, е, че в момента аз съм кредитополучател на доверие. Искам тяхното доверие и гарантирам, че всяка капка доверие, която ми дадат на предстоящите избори, ще бъде умножена и ще ги карам да се гордеят с избора си. Дори няма да чакат 4 години, за да бъдат доволни, че са избрали мен. Промяната, която предстои след 5 ноември в район „Надежда“, защото ще има балотаж, ще бъде колосална. Тя ще дойде от хората и ще бъде за хората.

Местни избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Реклама

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html