понеделник, 29 април 2024 г.

Арх. Виолета Комитова, кандидат за кмет на София от „Български възход“: Столицата трябва да излезе от спиралата на упадъка

/платено съдържание/

Доц. д-р арх. Виолета Комитова е кандидатът на ПП „Български възход“ за кмет на Столична община и водач на листата за общински съветници на партията. Кандидат-градоначалникът е доказана личност в българския политически живот – министър на Регионалното развитие и благоустройството в двата служебни кабинети на ген. Стефан Янев (2021 г.) и депутат в 48-то народно събрание от ПП „Български възход“ с доказан опит в градоустройството, урбанизма, инвестиционните проекти и образованието. Преподавател в УАСГ. Има няколко професионални специализации във Великобритания и Ирландия.

Интервю на Маринела Маркова 

– Арх. Комитова, във всяка предизборна кампания има два въпроса, на които  кандидатът  би трябвало да отговори – „Защо? и Как?“. Тоест защо се кандидатира за определен пост и как ще убеди хората да гласуват за него. Какъв е вашият отговор на тези питания?

– Кандидатирах се кмет на София и водач на листата за общински съветници на партия „Български възход“, защото  не съм съгласна с това, което виждам като управление досега. Кандидатирах се, защото знам и мога да се справя с лошото управление на нашата столица. Не искам още от същото: разбити тротоари, откраднати зелени площи, мръсен въздух, деца извън детските градини, ужасен трафик. Искам заедно да направим нашия град удобен за живеене и за работа. За всички. Повече от 40 години съм се занимавала с  градоустройство  и имам конкретни решения за основните проблеми. 

Като регионален министър работих с 265 общини и помогнах на колкото е възможно повече кметове. Като кмет на София ще помагам на всички районни кметове и кметства. Като регионален министър бранех парите на всички данъкоплатци като мои. Като кмет на София ще правя същото. София 

трябва да излезе от ерата на феодализма, да се обърне към своите жители и да мисли и работи за тях ефективно, прозрачно и демократично.

Историята на града е история на демокрацията. Ще бъда демократичен кмет, защото  жените са естествени демократи.

– Как разбирате вие града?

– Разбирам го не като сгради и улици, а като функции – обитаване, труд,  спорт, отдих, здравеопазване, образование, култура, транспорт и др. Например за функцията „обитаване“ не са достатъчни само жилищни сгради с апартаменти. Трябва да има улици, ток, вода, социална и здравна инфраструктура, паркиране, зелени площи, транспорт. Когато политиците се хвалят  колко детски градини ще построят, на мен не ми става ясно колко деца ще бъдат настанени в тях и на колко софиянци ще се реши проблемът с отглеждането на децата. Перфектната детска градина трябва да е разположена на пешеходно разстояние от жилищния квартал, за удобство на родителите и децата, за намаляване на трафика, който се генерира от неспазването на пешеходния  радиус на обслужване на детската градина. Всички останали градски функции се развиват по подобна логика: градът е жив организъм, който служи на хората.

За себе си ще кажа, че имам компетентност и житейска мъдрост да управлявам територия, процеси и ресурси. Управлението на града е дълбоко демократичен процес и е напълно различно от управлението на корпорация. Всички знаем, че стремежът на частните фирми е към повече печалба и клиенти, а при възможност установяване монопол на пазара. Управлението на града е точно обратното – то не е насочено към печалбата, а към решаване проблемитена гражданите и на бизнеса. Към подобряване на условията за обитаване, труд, транспорт, култура и т.н.

– Затова ли мотото на вашата кампания е „Знам и мога“?

– Да. Всички, които ме познават, знаят, че когато се захвана с нещо, първо мисля как да свърша работата и да реша проблема. С това съм известна в целия си предишен живот. Има ли проблем, се хвърлям да го решавам. 

– Преди година и половина , когато бяхте регионален министър, вие разбихте на пух и прах тезите на предишния премиер Бойко Борисов за строителството. Наистина ли, както споделяхте тогава, сте си мислели, че магистрала „Хемус“ вече е почти готова?

– Бях  горчиво изненадана, когато встъпих в длъжността регионален министър, да разбера, че всъщност строителство на „Хемус“ се извършва само върху 52 км, в участъци 1, 2 и 3. Още по-голямо и истинско беше огорчението ми, когато излязоха ужасяващите факти, че аванси в размер на 1 милиард лева са дадени още през 2018 и 2019 г. на фирми за бъдещо строителство на отсечки 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Проверих многократно документите, защото чрез медиите на мен ми беше внушено, че магистралата е стигнала вече до Шумен. Че всеки ден се строи усилено – та телевизиите всеки ден пускаха репортажи с Бойко Борисов и Николай Нанков от „Хемус“.  Не можех да повярвам, че всъщност е започнало строителство само на 52 км от общо 220 км трасе. Днес през 2023 г. „Хемус“  продължава да е в Северна България, авансите все още  са във фирмите, Комитова не е регионален министър, но се строят само и единствено същите 52 км, които трябва да се завършат през 2024 г. Тъжно, но ФАКТ! Това е истината,основана на факти и документи.  

– Откъде тази сила и тази смелост у вас?

– Дали  е смелост, или е глупост?  Казвайки истината, сама предизвиках протести на фирмите срещу себе си. Спомняте си огромните камиони, които бяха докарани на жълтите павета срещу Комитова. Можех да не  кажа  истината – никой не ме е карал да я съобщавам, още повече, че служебният министър е там за два месеца. Но не можех да приема, че така безотговорно се разпиляват средства на всички данъкоплатци. 

– Сега обаче сте кандидат за кмет на София и ако ви изберат, не мислите ли, че подобни разкрития може би ви чакат и на „Московска“ 33. Ще ги направите ли?

– Да, аз смятам, че София е умален модел на държавата. Така, както ГЕРБ са управлявали в Регионалното министерство, така са управлявали и София. Регионалният министър на ГЕРБ и кметът на ГЕРБ в София винаги са били подчинени на централата, слушат и изпълняват, играят играта на шефа. Затова в София  създадоха патент „ремонт на ремонта“.

Реклама

Затова София е обхваната от спиралата на упадъка, която започва от боклука и свършва с мизерията. Неравенствата  и корупцията са страшен  бич за съвременните градове. За съжаление в бедна държава като нашата, понякога  корупцията остава единственият начин да се разреши някакъв проблем. Което е най-тъжно. 

Във вашата програма има и такава точка – борба срещу корупцията. От нея ли идват всички проблеми в един град като нашия?

– Борбата с корупцията изисква воля, а не пари. Корупцията отне много възможности на София. Но тя е част от недемократичното, непрозрачно и неефективно  управление на града. Повече от 15 години се упражняваха в София, но не разбраха, че градът е обзет от проблеми и упадък.  Вместо старата, чиста и измита София, днес имаме тъжен град, в който нито една система не работи перфектно, няма квартал без проблеми, няма доволни граждани. А градът е подобие на живите организми: ако не работи мозъкът, тялото е зле, ако не работят краката или кръвоносната система, тялото страда. Ще дам един пример за лошо управление в София – Програмата „тротоари“ на партия ГЕРБ, която започна миналата година. В София вече попадам на  улици в три различни квартала, на които е направен тротоара само от едната страна. Не зная как да нарека тази програма: „Един тротоар, половин тротоар или откраднат тротоар“. Но  същото е с програмата „метено, недометено“, „поливане на улици вместо миене“ и др.

– Какво искате да кажете?

– Дълги години наблюдавах как София се управлява недемократично, непрозрачно и неефективно. Видяхме демокрация за придворните фирми и  геноцид за гражданите. Псевдодемократите посегнаха на парковете на София –  най-демократичното пространство в града. Видяхме подкрепа от централния бюджет предимно за районни кметове, които са от управляващата партия. Когато непрозрачно се решаваше кои фирми да вземат обществените поръчки за ремонтите, за чистотата, за водата и др. въпросът как тези компании ще изпълнят задачите, за които им плащаме, оставаше на заден план – без санкции, без неустойки, защото корупцията  беше иззела инструментите за контрол предварително. А интересите на гражданите нямаха значение.

– Знаете, че едно от обясненията за несвършеното е липсата на достатъчно пари в бюджета. Има ли неща, за което не са нужни много средства?

– Тъй като бюджет 2024 на СО вече е приет, ще започна работа по пет теми,  които не изискват разходване на средства от общинския бюджет. Първото е подземни гаражи със средства на кооперирани граждани във вътрешноквартални пространства. Второто е да сбъдна мечтата си наречена „любезна администрация“. Третото е пенсионерски клубове вместо партийни навсякъде, където има такива. Повечето партийни клубове не работят целогодишно, затова са безмислени. Техните помещения са общински, без наем и са идеални за пенсионерите, които могат да ги ползват всеки ден, да ги оживят и да свършим работа за хората. Четвъртото –  публичен  регистър на общинската собственост.

Софиянци трябва да знаят колко и каква общинска собственост притежават.  Петото е борбата с корупцията, която не иска пари, а воля. 

– Всеки софиянец иска да живее в удобен квартал, да е чист, подреден. Как да стане това и възможно ли е?

– Не е нужно нито да си архитект, урбанист, политик или икономист, за да разбереш една територия в разцвет ли е или в упадък. В теорията на урбанизма наричаме това явление „спирала на упадъка“ и „спирала на разцвета“. Когато една територия започне да изглежда зле, казваме, че е влязла в спиралата на упадъка. Упадъкът започва с боклука, с неподдържана градска среда, с изоставени сгради, с развълнувани тротоари, с липса на зеленина. Продължава с падане на цените на имотите, с бедно население, с лоши условия на живот, престъпност, задължително завършва с мизерия. Територията, попаднала в спиралата на упадъка, нанася щети и на съседните квартали. Като видим как изглежда един квартал, веднага разбираме какви хора живеят в него, бедни ли са или богати. Нито ми трябва статистика, нито макроикономика. Аз  по територията разбирам как се развива икономиката. За съжаление навсякъде в София се наблюдава тенденция към упадък –  повтарям, започва с боклука и завършва с мизерията. Тази тенденция се усеща от някои  граждани, затова в столицата възникнаха комплекси от затворен тип. Малка група от граждани решиха да си направят град в града с по-високо качество на средата за обитаване, с контрол, със зеленина и чистота, за да се изолират от планетата на бордеите. 

– Вие как бихте променили планетата на бордеите и на упадъка?

– Бюджетът на Столична община е като на всяко семейство. Нуждите винаги са повече от възможностите. Година по година ще планирам за решаване 

на най-важния проблем във всеки от районите. А той ще бъде определен не от мен, а от гражданите на района. Ще приложа т.нар. електронна демокрация, която се практикува в много държави в Южна и Северна Америка. Гражданите на района чрез гласуване в социалните мрежи  ще определят, кой им е най-спешният проблем за календарната година. Ако определят, че канализацията им е най-важна, следва задължителна подготовка на инвестиционен проект от кмета на района с количествено-стойностна сметка и разрешение за строеж и осигуряване на финансиране от Столична община. Ако другият район определи, че приоритетът е детска градина – това ще е. Всяка година ще подобряваме градската среда съобразно желанията на гражданите, постепенно ще преодолеем неравенствата между районите и ще излезем от спиралата на упадъка, която има опасност да превърне целия град в планета на бордеите. 

– София расте непрекъснато, защото хората търсят препитание. Проблемите са много, нека се съсредоточим върху липсата на детските градини, защото това е много важно.

– Детските градини са един от многото забатачени проблеми на София. Имаме 10 000 деца извън детските градини и ясли. Има стартирало строителство на няколко нови детски заведения, които трябва да бъдат завършени, но не решават проблема на 100%. Втората мярка, която трябва да се приложи, е всички детски градини, които имат по-големи дворове, да бъдат разширени и достроени. Нормата е 30 квадратни метра двор на едно дете. Ако детската градина е с по-голям двор, можем да разширим сградата, да увеличим капацитета на заведението и така да си помогнем. Новото строителство и реконструкцията на старите детски градини ще стане по-бавно, по-скъпо и ще иска време. Затова освен това, предлагам още три временни мерки до ликвидирането на проблема. Първата е подкрепа за родителски кооперативи и детски центрове, които съществуват в София. Но те не получават никаква подкрепа от общината. Втората  мярка се нарича програма „Баба и внуче“. Има много баби, които биха желали срещу заплащане да гледат внучето си. Третата мярка предвижда интегриране на читалищната инфраструктура за 4-часови занимания и културни дейности на по-големите деца. По този начин ще освободим част от майките и татковците да могат да работят макар и на половин ден. 

– Вашите опоненти се надпреварват да обещават кой повече детски градини ще построи за мандата си – един посочи 30, другият след него увеличава на 35, после стане дума за 40. Вие колко ще построите?

– Не мога да кажа колко ще построя, но твърдя, че мисленето за града в бройки детски градини е остаряло. Показва неподготвеност на моите опоненти. Това ние го наричаме структурно мислене – да измерваме града с бройка сгради. Не! Ние трябва да решим проблема, който се нарича образователна инфраструктура за малките деца. И нека го измерваме не с построените детски градини, а с това колко деца ще могат да бъдат настанени в тях. 

– Друга тема – концесията на Софийска вода беше удължена в последния момент с още 8 години, макар че г-жа Фандъкова преди това беше заявила, че няма да я продължи. Как тълкувате това действие?

– Всичко, което се случи, подкрепя моята теза за непрозрачното управление на ГЕРБ. Ще ви споделя нещо – страхувам се, че  водата, която пием, е с влошени качества.

Ние нямаме гаранция каква вода пием. Пречистването на питейната вода се извършва в пречиствателна станция и това е разход за концесионера. Ако спестява от пречистването, той печели. А ние през това време може да пием мръсна вода. Като при храните, които ни предлагат в магазинната мрежа и многократно ни показват, че българите сме втора категория европейци. Нямам причина да вярвам, че този концесионер не ни третира по същия начин. Затова дълбоко се съмнявам в това, което се случва и трябва да се подложи на проверка. 

– Тоест, вие казвате, че ако станете кмет, ще направите такава проверка?

– Да, този договор трябва да бъде проверен много сериозно и ако концесионерът не  изпълнява стриктно задълженията си – например инвестиционната програма от предните 20 години, ще взема мерки това да се промени. Мен лично много ме обижда фактът, че псевдодемократите доведоха чуждестранна фирма в София да продава българска вода на българите.

– Питам, откъде тази смелост у вас, не се ли страхувате? А и самото ви име нещо говори – Комитова – откъде идва то?

– Фамилията е по линия на моя съпруг. Комитови са 4 поколения борци срещу властта – няма значение кой е на власт. Истинската фамилия Комитови идва от името на Тодор Лалев – буден българин от Троян, който отива в Браила, присъединява се към българското опълчение и заедно с генерал Столетов участва в битката на Шипка. Оттам той става Тодор Комитата и цялата фамилия повече от 100 г. носи това име.

Аз се гордея  с тази фамилия, всички Комитови ме подкрепят в моята обществена дейност и се радваме, че можем да допринесем нещо за обществото. Защото Комитови винаги са носили това в себе си – да се съпротивляват срещу неправдите, да се опълчват на властта, да се борят за правата и свободите на гражданите. И аз съм продължение на това.

– Кое държи гърба ви изправен през годините и днес, защото освен смелост, е нужна и сила в днешния феминистки век?

– Целият ми живот е един непрестанен път към духовно усъвършенстване. Усъвършенстване до пълно изтощение, защото аз съм перфекционист и обичам, когато има проблем, да намеря решение и бързо да го приключа. Това е път, който съм извървяла като архитект, като университетски преподавател, като майка и като съпруга, като дъщеря. И сега вече съм в новото си амплоа – като общественичка. Не се страхувам, защото моята сила е истината. Щастлива съм, когато мога да помогна на хората. 

– Как бихте призовали хората да гласуват за вас?

–  На първо място бих призовала хората да гласуват. Забелязвам огромна апатия и отвращение от политиците. Дори понякога се срамувам, че от година и половина се занимавам с такава дейност. Не искам да ми се приписват греховете на другите политици. Съвестта ми е чиста. Съветвам софиянци да не вярват на скъпи кампании, защото тези кандидат-кметове поемат ангажименти само към спонсорите си, а не към гражданите. И да вярват, че нещата в София трябва и могат да бъдат променени. Затова е нужна сила, воля, почтеност и характер. 

Виолета Комитова е с номер 20 за кмет на София и преференция 101 за общински съветник. 

Местни избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html