четвъртък, 9 май 2024 г.

Гърция предлага на ЕС нов договор с Турция за емигрантската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция излиза с предложение пред Брюксел за нов договор с Турция по отношение на овладяване на бежанския натиск. Това обяви гръцкият министър по миграцията и убежището Димитрис Кайридис, съобщи БНР.

След срещата на Мицотакис и Ердоган в Ню Йорк гръцкото министерство по миграцията съобщава, че Атина предлага редица промени в споразумението с Турция за овладяване на бежанския натиск. Министър Кайридис каза пред държавната телевизия ЕРТ, че списъкът включва: синхронизиране на действията на гръцката и турската брегова охрана и спиране на дейността на трафикантите. Гърците искат Анкара да се обвърже, че ще приема обратно мигранти, които нямат право на бежански статут, а също така и Евросъюзът да отпусне повече средства на Турция за издръжка на мигрантите.

Атина предлага също в отговор да се облекчи пътуването на турски граждани в Европа. Министърът по миграцията подчерта отново, че проблемът с мигрантите е европейски, а не локално гръцки, но рефлектира върху всички страни с външна европейска граница.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html