понеделник, 29 април 2024 г.

Армения иска наблюдатели на ООН в Нагорни Карабах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армения иска наблюдатели на ООН в Нагорни Карабах. Това става след като русият контингент миротворци напълно се провали и Азербайджан отново превзе населения предимно с арменци район, съобщи БНР.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян призова пред Общото събрание ООН да изпрати мисия за наблюдение в Нагорни Карабах, която да следи за отношението към етническите арменци в областта, след като Азербайджан си върна контрола над анклава. Азербайджанските сили са започнали „демилитаризация“ на бунтовниците, които управляват региона от десетилетия. Арменските власти, обаче се опасяват, че този процес може да се превърне в етническо прочистване.

АФП съобщи, че силите на Азербайджан продължават операцията си, целяща да възстанови пълния контрол на Баку над сепаратисткия регион.

Примирието, сключено в сряда, беше нарушено веднъж през изминалия ден. Азерски войник е бил ранен при престрелка. От руския миротворчески контингент твърдят, че въпреки инцидента двете страни продължават „политически преговори“ за бъдещето на областта.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за стриктно спазване на примирието и подчерта „подкрепата на Световната организация за всички посреднически усилия за постигане на дългосрочен мир в региона“.

Вчера в оспорваната област навлезе първият международен конвой със 70 тона хуманитарни помощи. Той е преминал през Лачинския коридор, единствения път, който свързва държавата Армения с Нагорни Карабах и за който Армения обвинява Баку, че прилага блокада.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html