петък, 17 май 2024 г.

Франция може скоро да изпревари Русия като втория по големина износител на оръжие в света

Снбимка: ЕPA-EFE/ЙОАН ВАЛАТ

Докладите за нови френски сделки за продажба на оръжие на Индия и Катар са последният знак, че френската отбранителна индустрия увеличава износа, в момент, когато износът на руски оръжия е намалял поради войната в Украйна, което води до спекулации, че Франция скоро може да стане вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ, пише Франция 24.

Между 2018 г. и 2022 г. делът на Франция в световната търговия с оръжие се е увеличил до 11 процента, в сравнение със 7,1 процента през предходния четиригодишен период, според годишен доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), публикуван през март.

През същия период делът на Русия в международната търговия с оръжие е намалял от 22 на 16 процента.

Поглед към поръчките от края на миналата година до този момент показва, че този модел ще продължи.

Оценка на изоставането на най-ценните оръжейни системи предполага, че Франция изпреварва в руския пазарен дял.

„Франция разполага с общо 210 поръчани бойни самолета в момента, докато Русия има само 84. Тези числа може да се променят, разбира се, но те показват, че Франция със сигурност ще остане основен износител на оръжия“, каза Питър Веземан, автор на доклада на SIPRI .

На 3 декември 2021 г. Обединените арабски емирства подписаха рекорден договор на стойност 14 милиарда евро за 80 френски военни самолета Rafale и се ангажираха с милиарди евро в други споразумения.

Причините за спада в продажбите на руски оръжия са разнообразни, въпреки че много от тях са свързани с войната в Украйна, а множеството международни санкции срещу Русия може също да са повлияли на способността й да осигури материалите, от които се нуждае, за да произвежда оръжия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html