петък, 17 май 2024 г.

Посланикът на Испания: България отговаря на всички критерии за Шенген

Снимка: БГНЕС

По думите на посланика на Испания в България, Алехандро Поланко Мата, България отговаря на всички критерии за влизане в Шенген. „Надяваме се това да се случи по време на нашето председателство до края на годината“, каза той по време на парламентарната комисия по външна политика, на която присъства, за да представи приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

„Работим за това и да бъде постигнат необходимият консенсус“, заяви той и отбеляза, че Испания разчита много на България и Румъния.

Посланик Поланко Мата представи приоритетите на испанското председателство, които са реиндустриализиране на Европейския съюз и гарантиране на неговата отворена стратегическа автономност, зелен преход, насърчаване на социалната и икономическата справедливост и укрепване на единството на ЕС.

Той отбеляза и засилване на сътрудничеството с Латинска Америка и карибските държави.

Подкрепата за двата района трябва да се основава на постоянен диалог за укрепване на връзките между двете страни. Ние трябва да засилим ЕС, като това трябва да бъде една от нашите приоритетни задачи, подчерта посланикът, цитиран от БТА.

Испанският посланик уточни, че оказването на подкрепа на Украйна е сред приоритетите и на испанското председателство. Алехандро Поланко Мата посочи, че фокус на работата остават и Западните Балкани, както и европейската интеграция на държавите от региона.

„Както Албания, така и Република Северна Македония, са постигнали значителен напредък“, заяви той и изрази надежда, че двете държави ще изпълнят поетите ангажименти.

„Приветстваме както приоритетите на испанското председателство, така и неговото мото „Европа по-близо“, каза заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Тя изтъкна, че всеобхватната подкрепа на Украйна е приоритет.

„Нуждаят се от нашата постоянна помощ и подкрепа за техния пълноправен път към ЕС“, посочи тя.

Шекерлетова заяви, че Министерството на външните работи (МВнР) подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани.

„Можем да направим повече по отношение на свързаността“, отбеляза още тя.

Шекерлетова потвърди, че присъединяването на страната ни в Шенген в най-скоро време остава основен приоритет на страната ни.

По време на заседанието Бойко Борисов, председател на парламентарната външна комисия, призова посланик Алехандро Поланко Мата по време на испанското председателство да следят за спазването на Договора за добросъседство и приятелство между България и Република Северна Македония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html