сряда, 22 май 2024 г.

Отново мощни протести в Израел срещу съдебната реформа на Нетаняху

Само в Тел Авив са демонстрирали повече от 150 хиляди души.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди протестираха в Израел срещу плановете на правителството на Бенями Нетаняху да ускори спорната съдебна реформа, предаде ДПА. Само в Тел Авив са демонстрирали повече от 150 хиляди души, съобщи БНР.

Кабинетът работи за приемане на закон, който ще ограничи правомощията на Върховния съд да упражнява надзор върху правителството и отделните министри. Критици на мерките се опасяват, че законът може да доведе до корупция и произволни назначения на висши длъжности, а правителството обвинява съдиите в прекомерна намеса в политическите решения.

Месеци наред има демонстрации срещу плановете за промени и протестите набират все по-голяма скорост с напредването на законопроекта. Планираните от правителството реформи предизвикват силно разделение в обществото, като 67% от хората казват, че се страхуват от избухване на гражданска война, според проучване на телевизионния на Канал 12.

Още демонстрации са планирани за вторник, който ще бъде „Ден на съпротива“, а протестиращите ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

Преди време премиерът Нетаняху изтегли законопроекта и обеща да не го внася повече, но сега отново се опитва да до прокара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html