вторник, 14 май 2024 г.

До 15 кубика дърва за огрев на домакинство от общински гори

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

До 15 кубика дърва за огрев ще може да купува едно домакинство от общински и държавни гори. Конкретното количество за всяко домакинство ще се определя с решение на съответния компетентен орган, в зависимост от собствеността на горските територии. Това е записано в приетите на първо четене промени в Закона за горите, съобщи БНР.

С тях се облекчава и процедурата за покупка на дървесината. Вносителите от ДПС предлагат дърва да могат да се купуват и след крайния срок- 30 април.

Според БСП в проекта има лобистки промени. „Защото начинът, по който ни се предлагат тези промени, е изключително инцидентен и касае интересите на една малка общност и с рискове да нарушим интересите на по-голямата част от нуждаещите се от дървесина, които трябва да се отопляват през зимния сезон, който настъпва“, каза депутатът Иван Иванов.

Законопроектът решава социален проблем, отговори Халил Летифов от ДПС. „Част от българските граждани имат проблем! Мениджърският проблем! Някой идва с червената или с другата метла, разбирайте политическото и партийното пристрастие, мете ги и той решава какви права имат тези граждани там и как да си решават въпроса“, поясни той.

Трима от групата ПП-ДБ се обявиха „против“, а 4-ма се въздържаха. Илина Мутафчиева от „Зелено движение“ призова за преосмисляне на поправките с мотива, че с тях се гони предизборен интерес за местния вот. Подобно съображение изтъкнаха и от „Възраждане“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html