събота, 4 май 2024 г.

Премиерът Денков отговори на президента: Повтаря руски опорки, да каже кога изразява свое мнение

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков цитира пред журналисти няколко пасажа от Мадридската декларация, на която е присъствал президентът Румен Радев и я подписал.

Първи цитат: „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Втори цитат. „Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна в тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите и граници, включително и международните води”. И накрая: „Руската федерация е най-съществената и директна заплака за стабилността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в Евроатлантическата област”, каза Денков.

„Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение? Когато е подписвал тези цитати, или когато днес повтаря руски опорки, които нямат нищо общо с позицията на ЕС и членовете на НАТО“, заяви министър-председателят в отговор на критиките на държавния глава.

На въпрос дали се гледа на България като склад на „чужди въоръжени сили“, Денков посочи, че се гледа националният интерес и какво иска България да осигури като защита – войната да свърши възможно най-бързо.

„Но това няма да стане с призиви към Украйна. Войната е започната от Русия и най-лесният и бърз начин е Русия да си изтегли войски и войната да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин“, коментира Денков.

Министър-председателят не се съгласи с тезата на държавния глава, че „Украйна настоява да води тази война“. „Този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Най-лесно е този кръг да заповяда руските войски да се изтеглят и войната ще спре за един ден“, коментира още той.

Той повтори, че Украйна трябва да е член на НАТО, за да защити и себе си, както и да държавите след нея в Източна Европа. „Друг въпрос е, че нейното приемане може да стане само като спрат бойните действия“, заяви акад. Денков.

„Непрекъснато има провокации от президентската институция и няма да вляза в този тон“, отсече премиерът Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html