вторник, 7 май 2024 г.

КЗП започна масови проверки на фирми за бързи кредити

Снимка: БГНЕС

КЗП проверява масово фирмите за бързи кредити. До момента са наложени над 40 акта за нелоялни търговски практики. Предстои налагането на сериозни санкции, каза Ангел Джалев от комисията, цитиран от БНР.

„В близо 90% от случаите на всички небанкови институции, на които сме разгледали договорите до този момент, сме открили клаузи, които по своята същност са незаконосъобразни. Въобще не могат да бъдат изпълнени, но водят след себе си начисляването на големи неустойки и такси. Така се получава и  парадокса, от един не особено голям кредит, който вие да изтеглите, накрая сметката да бъде надписана така, че вие да трябва да връщате няколко пъти главницата, която сте взел. Доста често, доста крупна сума“, обяснява Джалев.

Припомняме, че много са хората в България, които нямат възможност да теглят нормален кредит от банка и им се налага да вземат много по-скъп бърз кредит. Причините да не кандидатстват за нормален банков заем е, че работят на минимална заплата или пък само ги осигуряват на нея, но не могат да докажат останалите си доходи, давани от работодателя на ръка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html