петък, 3 май 2024 г.

Еколог: Рисковете в окупираната от руснаците АЕЦ „Запорожие“ остават, МААЕ нехае

Най-голямата атомна централа бе окупирана от руската армия от 22 март миналата година.
Снимка: БГНЕС

„АЕЦ „Запорожие“ е спряна, но реакторите й са горещи. Те ще изстинат чак след 4 години и през това време трябва непрекъснато да се охлаждат. Ако по някаква причина спре това охлаждане, сценариите вече ще следват случилото се в АЕЦ „Фукушима“ – те са множество и хич не са добри. Говорим за сигурно изтичане на радиация, ако охлаждането спре. Разликата с „Фукушима“ е, че тук няма да стане за часове, температурата ще се вдигне за дни до седмица. Има фази на спиране на централата“. Това каза пред БНР Христо Панчев, координатор в Инициативата за зелено възстановяване на Украйна на „Грийнпийс“ за Централна и Източна Европа. Той уточни, че АЕЦ „Запорожие“ е най-голямата в Европа и от 4 март 2022 г. е окупирана от „Росатом“ и руската армия:

„Пет от реакторите са в студено изключване, но един реактор – той е V реактор – е в горещо изключване, т.е. той произвежда пара. При другите температурата се поддържа под температурата на кипене. V реактор е много по-нестабилен заради това, че е в горещо изключване. МААЕ не съумява да притисне „Росатом“ да приведе и този реактор в студено изключване, защото то е най-сигурното състояние на реакторите на този етап. Необходими две неща, за да са безопасни реакторите в АЕЦ „Запорожие“ – ток и вода, но с действията си руската армия постоянно застрашава достъпа и до двете“.

Той подчерта, че МААЕ може да отнеме лиценза на „Росатом“, но не го прави, въпреки че е очевидно, че инвазията на АЕЦ „Запорожие“ е направена от руската армия с ангажираността на „Росатом“, но МААЕ „широко си затваря очите за това“.

На 7 юли „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа излезе с остър призив към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да въздейства върху „Росатом“ за привеждане на всички реактори в състояние на студено изключване (cold shutdown). Това се случва на фона на индикации, че „Росатом“ възнамерява да приведе още един реактор от „студено изключване“ в по-рисковото състояние на „горещо изключване“ (hot shutdown).

За да подсигури безопасността на Запорожката АЕЦ, украинският ядрен регулатор нареди привеждането на реактор №5 в студено изключване още на 8 юни – два дни след разкъсването на язовирната стена. Руските власти обаче категорично отказват. С появилата се информация, че планират да приведат и реактор №4 в горещо състояние, рисковете от инцидент със сериозни последствия нарастват.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html