вторник, 14 май 2024 г.

Подписахме два договора с Украйна, Зеленски благодари на България

Премиерът Николай Денков и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение у нас, подписаха в Министерския съвет съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.

След това двамата държавници произнесоха и речи.

Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Това каза на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски-

Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост, добави президентът на Украйна.

Украинският президент подчерта, че единството е пътят към мира. „С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, допълни той.

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. „Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна”, добави той.

Запитан дали България дава тежки военни системи като артилерия, Зеленски отговори, че страната му ще получи само отбранително оръжие, което не достига до територията на Русия. Подчерта, че военната помощ им е нужна за да защитят страната си и децата си.

„Ние не знаем къде са 200 000 украински деца, представяте ли си тази цифра. 200 000 деца. Част от тях са депортирани, част са в окупираните територии. Не знаем живи ли са“, каза Зеленски.

Няма да забравим, че в този труден момент България е с нас, подчерта украинския президент.

От своя страна Николай Денков подчерта, че подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Премиерът призова Русия да се изтегли от международно признатите граници на Украйна и да поеме отговорност за военни престъпления. Подчерта, че в Украйна живее голяма българска общност и разчита правата на българите да се спазват и защитават. България е готова да се включи и в следвоенното възстановаване на Украйна

Предстои Зеленски да бъде приет от президента Румен Радев. След това украинският президент ще се срещне и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html