неделя, 28 април 2024 г.

Украйна иска реформа на отношението на Запада към Москва

Над 16 месеца Украйна е жертва на брутална руска агресия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна иска реформа на отношението на Запада към Москва. Това става ясно от изпратен до българските медии коментар на говорителя на министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко.

В него обърнато е внимание на изявлението на говорителката на Белия дом за необходимостта Украйна да проведе реформи, за да отговаря на стандартите на НАТО, преди да се присъедини към Алианса.

„САЩ е водещият съюзник на Украйна в противодействието на въоръжената агресия на Русия. Изключително сме благодарни на всички американци, които подкрепят Украйна. Освен Украйна, няма сега друга такава държава в света, която да извършва толкова много реформи в условията на мащабна война на своя територия. Фундаменталните вътрешни трансформации в Украйна неизбежно ще продължат. В същото време смятаме, че една реформа в света остава недовършена. Това е отношението на Запада към ролята на русия в архитектурата на евроатлантическата сигурност. Веднага след като нашите партньори разгледат въпроса за членството на Украйна в НАТО, без да се съобразяват с Москва, ще стане очевидно, че отправянето на покана на Украйна да се присъедини към Алианса вече на този етап отговаря на интересите на сигурността на съюзниците, ще бъде важна стъпка за възстановяване на мира в Украйна и Европа като цяло и предотвратяване на повторение на руската агресия в бъдеще“, се казва още в коментара на Олег Николенко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html