петък, 24 май 2024 г.

Зеленски към Радев: Ако сте в същата ситуация и не ви помагат с оръжия, какво ще правите?


Зеленски попита Румен Радев, ако България е в същата ситуация и не й помагат с оръжие, какво ще прави тогава. Това стана в емоционален разговор между двамата, който се води публично, пред медиите.

„Недай си боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава, Путин вземайте български територии, не, вие като президент няма да допуснете компромис със сувереността си“, каза украинският президент.

„Вие няма да допуснете компромис, сигурен съм. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че Украйна един ден ще бъде част от Европа“, категоричен бе той.

По думите Путин няма да се успокои, докато не ги избие.  „Това не е просто някакъв друг въпрос. Ние искаме просто да живеем. Много ми се иска да ме разберете“, подчерта Зеленски.

Вие казахте, че не искате да отслабвате българската армия. Вашата армия е мощна и хората ви са добри. Но не можете да направите нищо срещу 160-милионна война.

„Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам изпращането на боеприпаси от резервите на нашите страни. Отбранителните способности на България не бива да отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“. Това заяви президентът Румен Радев към украинската делегация в президенстството, водена от държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

„Конфликтът придобива нови измерения. Това за нас е изключително чувствителна тема. С всеки изминал ден рискът в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване“, посочи българският държавен глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html