четвъртък, 9 май 2024 г.

Американски атомен самолетоносач отива на визита във Виетнам

Корабът има водоизместимост 95 000 т.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският атомен самолетоносач „Роналд Рейгън“ в неделя ще пристигне на пристанището в централния виетнамски град Дананг, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобно акостиране на американски боен кораб на виетнамско пристанище е необичайно и се случва в момент, в който напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да е високо, коментира агенцията.

Огромният и модерен кораб на американските ВМС ще пристигне на пристанището в Дананг в неделя следобед и ще остане там до 30 юни, съобщи говорител на виетнамското външно министерство. Това е едва третият американски боен кораб, който акостира на виетнамско пристанище след края на Виетнамската война.

Тази година Вашингтон се опитва да подобри официалните си отношения с Виетнам на фона на честите спорове между Ханой и Пекин за границите в Южнокитайско море. Китай има претенции към почти всички териториални води, включително и върху изключителните икономически зони на Виетнам и на други страни в региона.

„Роналд Рейгън“ (USS Ronald Reagan, означение CVN-76) е деветият самолетоносач от клас Нимиц, както и първият кораб на Военноморските сили на Съединените щати, наименуван в чест на 40-ия президент на САЩ, Роналд Рейгън. Конкурсът за построяването на „Роналд Рейгън“ е спечелен от корабостроителницата Northrop Grumman Shipbuilding и е построен в Нюпорт Нюз, като договорът е сключен на 8 декември 1994 година, а килът е положен на 12 февруари 1998 г.

Кръстен от Нанси Рейгън, съпруга на Роналд Рейгън, корабът е пуснат във вода на 10 март 2001 г. Приет е на служба на 12 юли 2003 г.

Корабът има водоизместимост 95 000 т. Развива скорост до 30 възела, като енергията за двигателите се осигурява от два ядрени реактора. Може да плава 20 години без да презарежда гориво, като запасите на борда са достатъчни за 90 дневна автономия. По време на прехода от Атлантическия към Тихия океан, „Роналд Рейгън“ прекосява Магелановия проток, преди да стигне Сан Диего, Калифорния.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html