събота, 27 април 2024 г.

Прогноза: В следващите години в ЕС ще се строи по-малко

Снимка: БГНЕС

Очертава се предизвикателна перспектива в строителния сектор в Европа в средносрочен план и вероятно свиване на активността. Такива са прогнозите на експертите от „Кофас“ на фона на високите цени на суровините, разходите за енергия и заплати и повишените лихвени проценти, съобщи БТА.

Прогнозата идва въпреки положителните данни, които отчита секторът през първото тримесечие на годината. За този период производството в строителството в ЕС нараства с 2,3 на сто в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. Това се случва въпреки спада от 1,9 на сто между март и февруари 2023 г., но е приблизително на същото ниво на активност през двете години. Отчетеният ръст се дължи главно на изоставането на проекти, подписани преди посочения период и ранното реализиране на големи инвестиционни планове на ЕС.

След нахлуването на Русия в Украйна, активността в сектора спадна както при сградното строителство (основно жилищно), така и при гражданското (инфраструктурни проекти) до август 2022 г. Разходите за строителство в Европа обаче се покачиха още преди събитията на Изток поради проблемите с веригите за доставки, възникнали след глобалния локдаун. Разрешенията за строеж започнаха да спадат бързо след началото на войната – 11 на сто по-малко през последното тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период през 2021 г.

Очаква се строителството в Европейския съюз да се свие тази година и заради покачващите се разходи, по-скъпото и ограничено финансиране, както и пониженото търсене на жилища. Всички тези фактори влияят на рентабилността на строителните компании. Маржове на нетната печалба на регистрираните компании в строителството и водопроводните инсталации спадат в пет последователни месеца от 6,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 2,8 на сто през първото тримесечие на 2023 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html