понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът пристигна на посещение във Виена по покана на австрийския канцлер

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев пристигна във Виена по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще се срещнат, за да обсъдят последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на България към Шенген, както и теми от европейския дневен ред.

Преди заминаването Радев заяви, че с днешната си визита очаква да постигне напредък по темата за присъединяването на България към Шенген. Според него е напълно реалистично страната ни да бъде приета в зоната за свободно пътуване без контрол по вътрешните граници на 1 октомври.

„Разбира се, зависи и от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет и доколко ще завърши вече започнатото“, каза той. „Затова заминавам и за Австрия по покана на канцлера (Карл) Нехамер, за да можем да продължим усилията за укрепване на охраната по нашата граница и ускоряване на нашето членство в Шенген“, добави Радев.

В рамките на деня президентът ще участва в „кръгла маса“, организирана от Стопанската камара на Австрия. В събитието ще участват представители на българския и австрийския бизнес.

Утре Радев ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум „Вахау“, който се провежда във федералната провинция Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел. Той ще бъде модериран от канцлера Нехамер и в него ще участва и министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.

Темата на тазгодишното издание е „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html