понеделник, 6 май 2024 г.

НАТО е готово да действа, за да спаси мира в Косово

Силите на НАТО в Косово са готови да се изправят срещу всяка ситуация, ако актове на насилие, подобни на неотдавнашните сблъсъци, застрашават мира, е заявил командирът на КФОР Анджело Микеле Ристуча, цитира агенция Фокус.

Той е отбелязал, че КФОР остават ангажирани с изпълнението на своя мандат съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и че НАТО е изпратило допълнителни войски в провинцията, за да посрещне по-добре предизвикателствата.

Около 30 мироопазващи войници на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, са ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи късно през май, други петдесет и двама от протестиращите също са ранени, допълва Reuters.

НАТО, което пази Косово от края на войната през 1999 г., реши да разположи допълнителни 700 войници и да постави друг батальон в повишена бойна готовност, с което силата му достигна около 4511.

„Планираме да се изправим пред всякакви обстоятелства. Това е причината да получим допълнителни сили. Ние не реагираме, ние действаме“, e заявил командващият войските на НАТО.

Той е допълнил, че ситуацията остава много напрегната, въпреки относителното спокойствие през последните дни.

„Няма военно решение в този момент, защото единственият начин за разрешаване на тази ситуация е политическо решение, което се основава на волята на двете страни да нормализират отношенията си. Но първо да се намали ескалацията“, е заявил Ристуча.

Северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, е свидетел на най-лошото напрежение, откакто страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Насилието избухна миналия месец, след като етнически албански кметове встъпиха в длъжност след местни избори, на които избирателната активност е само 3,5%, след като сърбите, които формират мнозинството в региона, бойкотираха вота.

Съединените щати и Европейският съюз призоваха премиера Албин Курти да оттегли кметовете и да премахне специалната полиция, използвана за тяхното поставяне.

Курти отправи свои собствени искания и нещата допълнително ескалираха миналата седмица, когато Сърбия арестува трима косовски полицаи в граничната зона при спорни обстоятелства и нареди продължително задържане за един месец.

Косово твърди, че тримата са арестувани на територията му от сръбски служители, които са преминали границата. Белград твърди, че те са задържани в Сърбия.

„Тук сме, за да избегнем влошаване на ситуацията и да намалим напрежението…Единственият начин за деескалация зависи от политическата воля и на двете страни“, допълва Ристуча.

Около 50 000 сърби, които живеят в северната част, отказват решението на Прищина и смятат Белград за своя столица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html