понеделник, 29 април 2024 г.

Евро 2024 ще има за талисман плюшено мече

Снимка: UEFA/Twitter

Талисманът на Европейското първенство по футбол през 2024 в Германия ще бъде плюшено мече, пише на сайта на УЕФА, съобщава БТА. То все още няма официално име и за това Европейската футболна федерация публикува анкета на официалния си уебсайт.

Предложените имена са Алберт (Albärt), Бернардо (Bärnardo), Бернхарт (Bärnheart) и Херци фон Бер (Herzi von Bär). Във всички имена е включена думата bär (мечка). „Талисманът отдава почит на непреходния чар на плюшеното мече, за което се твърди, че произхожда от Германия в началото на 20 век“, съобщават от УЕФА.

Талисманът на Евро 2024 ще бъде представен на живо тази вечер в Гелзенкирхен, където националният отбор на Германия играе контрола с Колумбия на „Фелтинс Арена“. „Родител съм и знам колко важно е да стимулираш въображението на децата. Надяваме се, че този талисман ще бъде приет като забавен и приятен герой, който ще убеди още повече деца да играят футбол“, заяви директорът на турнира и бивш капитан на Байерн Мюнхен – Филип Лам.

Германия бе домакин и на Евро 1988, когато талисман на турнира бе заекът Бърни. За световните финали през 2006 ФИФА се спря на лъвовете Голео и Пили, а през 1974 – на момчетата Тип и Тап.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html