понеделник, 29 април 2024 г.

Преразглеждат 25 дела за загинали при катастрофи деца

Все по-често хората са принудени да излизат на протест срещу нехайството на властта по отношение на войната по пътищата.
Снимка: БГНЕС

Преразглеждат 25 дела по случаи със загинали при катастрофи деца. Това казаха пред журналисти опечалени родители след среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщи БТА.

Предстои следваща среща, на която би трябвало да присъстват представители на парламентарни групи, на прокуратурата, на КАТ и др. институции, от които зависят законови промени, каза Петя Иванова, майка на загинало дете. По думите й делата ще бъдат разгледани много внимателно, тъй като има „потресаващи“ случаи. Настояваме да се криминализира отказът от тестване за алкохол и наркотици, единодушни са родителите. Когато има убийство в резултат на шофиране с превишена скорост, да не се квалифицира като убийство по непредпазливост, настояват още родителите. Делата да се гледат по бърза процедура, защото някои продължават с години, каза още Иванова.

Радка Петкова, майка на загинал в катастрофа, посочи, че друго тяхно искане е при настъпило пътнотранспортно произшествие, до 10 мин. след пристигането на длъжностно лице на мястото на инцидента да бъдат уведомявани близките на пострадалите. Да се въведат разумни и максимални срокове за издаване на първа, тройна и петорна експертиза, защото към момента, по думите й, няма срок. Да се разширят правомощията на адвокатите, които да им позволят достъп до експертизите, допълни Петкова. Тя разказа, че дни след катастрофата със сина й, колата не е била покрита, била е отваряна, имало е разпилени вещи.

„Аз лично съм изключително гневен на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен справянето с този проблем е приоритет“, заяви министър Стоянов, съобщиха от пресслужбата на МВР след срещата с родителите. Той се запозна с всеки един от случаите на присъствалите на срещата и пое ангажимент да проследи развитието му, както и какви мерки са предприети от органите на реда. Вътрешният министър застана твърдо зад предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се счита за умишлено убийство. „В крайна сметка решението ще се вземе от Народното събрание, но усещам, че има нагласа това да се случи“, уточни той.

Министър Стоянов е категоричен, че борбата с войната по пътищата в момента е приоритет не само за МВР, но и за цялото правителство. Той посочи, че МВР е представило комплекс от мерки, свързани с безопасността на движението. В срещата участваха още директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков, представители на КАТ, както и отговорните за законодателните предложения дирекции в министерството, допълниха от пресслужбата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html