сряда, 15 май 2024 г.

Безплатни прегледи за туберкулоза

Коварната болест лесно се открива с туберкулинов кожен тест на Манту.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват в цялата страна през седмицата, съобщи здравното министерство. Те ще бъдат в специализираните лечебни заведения за диагностика и лечение на болестта в областните градове.

Безплатните прегледи са по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск, ще се извършат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение. По този начин ще бъде прекъсната веригата за предаване на инфекцията.

В ефира на БНР проф. Росен Петков от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ обясни какви са симптомите: „Изпотяване, особено нощно, редукция на тегло, по-лесна умора, поява на кашлица повече от 2-3 седмици“.

В периода 2009 – 2022 г. са анкетирани за туберкулоза над 125 000 души, като сред тях са открити и насочени за лечение 1376 пациенти с туберкулоза. С латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4655 души.

В резултат на изпълнението на националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България има трайно намаляване на заболяемостта – от 26,6 на 100 хиляди души население през 2012 г. до 14,8 на 100 хиляди души през 2022 г. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Туберкулозата е лечима и предотвратима, ако бъде открита навреме, припомнят медиците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html