понеделник, 6 май 2024 г.

Мария Габриел отива на двудневно работно посещение в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната ще обсъди в рамките на работно посещение в Брюксел на 19 и 20 юни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Това съобщиха от вънжното ни министрество на своя уеб сайт.

В рамките на визитата си Габриел ще проведе двустранни срещи с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, с върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство с втория мандат, връчен на ПП-ДБ, а Мария Габриел влезе в състава на редовното правителство като вицепремиер и министър на външните работи.

На 8 юни премиерът акад. Николай Денков и фон дер Лайен проведоха телефонен разговор, от който стана известно, че предстои официално искане от България да номинира нов български еврокомисар.

На 16 юни с официално писмо председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска от премиера акад. Николай Денков България да номинира еврокомисар, съобщиха от правителствената информационна служба. Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html