понеделник, 29 април 2024 г.

Военни експерти: Малки са рисковете замърсяване от Украйна да достигне бреговете на Румъния

Рисковете за замърсяване на българското черноморие също са минимални.
Снимка: БГНЕС

Вероятността за навлизане на потенциално замърсяване до 26 юни в румънската акватория на Черно море (която е съседна на българската – б. р.) е минимална, показва актуализираната прогноза, изработена от експертите във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, от 8 юни 2023 г. започна извършването на анализи и изготвяне на прогнози за разпространение на вероятно замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, съобщиха преди дни от училището.

Специалистите анализират постъпващите данни от системите „Сантинел 1“, „Сантинел 2“ и морската услуга на програма „Коперник“. Резултатите от наблюдението на морските течения в северозападната част на Черно море се изпращат в екоминистерството и до други ангажирани институции.

Актуализираната прогноза, направена от експертите на ВВМУ, е благоприятна. От учебното заведение посочват, че във вероятния район на замърсяването през следващите дни се очаква смяна на посоката на морските течения в повърхностния слой.

„Освен това река Дунав, поради интензивните валежи, повишава силно оттока си и влияе съществено върху движението на плаващи върху морската повърхност обекти в акваторията на своята делта. Направените симулации показват, че се образува своебразна „бариера“, разположена по линията с начало – акваторията на делтата на р. Дунав и морето”, информират още от ВВМУ.

От 15 юни на сайта на туристическото министерство има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html