сряда, 15 май 2024 г.

Жозеп Борел е представил мерки срещу Прищина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жозеп Борел е представил на страните членки предложение за мерки, които трябва да бъдат въведени, ако премиерът на Косово Албин Курти не предприеме стъпки за деескалация на ситуацията в Северно Косово, съобщи Радио Свободна Европа.

Сред предложените мерки, които Борел е представил, е преустановяване на изпращането на покани за събития на високо равнище и двустранни посещения на Косово, освен за срещите, насочени към разрешаване на кризата в северната част на страната.

Предлага се и намаляване на присъствието на публични събития, свързани с финансовото сътрудничество с ЕС, на които присъстват и членове на правителството на Косово.

Борел предлага още спиране на значителното финансиране от страна на ЕС, започвайки от преустановяване на одобрението и изпълнението на предложението, което Косово представи в последния кръг на Инвестиционния план за Западните Балкани, както и преустановяване на някои подкомитети между ЕС и Косово в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове. Ситуацията там е относително спокойна след 29 май, когато се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано потвърди днес пред Танюг, че кабинетът на Борел е представил пред страните членки на ЕС „проект за мерки, които трябва да се въведат, ако премиерът Курти не предприеме адекватни и спешни стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението“.

„Последните събития в Северно Косово само потвърждават, че ескалацията продължава, а това не е в интерес на Косово и хората в Косово“, подчерта Стано.

Вчера полицията арестува косовски сърбин в Северна Митровица, заподозрян като организатор на нападенията срещу КейФОР в Звечан. Около 200 сърби се събраха на протест на мястото на ареста.

На среща с представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия вчера Курти представи предложение за деескалация на напрежението в Северно Косово, което е изпратил и на Борел. Предложението предвижда повдигане на обвинения на представителите на престъпни групи, които са нападнали полицията, силите на НАТО и журналистите на 29 май и изтегляне на „насилствените групи“ от територията на Косово.

Стано оцени, че в писмото няма „никакви решителни и спешни стъпки на премиера Курти, нужни за деескалацията на ситуацията“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html