сряда, 15 май 2024 г.

Провежда се Църногорския събор „В Сърцето на Граово“ 2023

Време е за едно от най-мащабните събития в културния календар на България – Църногорския събор „В Сърцето на Граово“ 2023.

С благословията на Негово Светейшество Патриарх Неофит и под Патронажа на Областния управител на Перник на 7, 8 и 9 юли 2023г. ще се проведе

ПЕТИ Църногорски събор „В сърцето на Граово“ на поляните на Църногорския манастир „Св.Св.Козма и Дамян“ край с.Гигинци, община Бразник, област Перник. 

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ е празник на граовските фолклор, традиции, бит, култура и дух. Провежда се всяка година през вторите почивни дни на юли на поляните край Светата обител. В сърцето на Граово – така местните хора определят местоположението на Църногорския манастир. Точно с това име, неслучайно беше наречен и масовия народен събор, състоял се за първи път през 2018 година. Миналогодишното издание на събитието /бел. 2022/ с право се нарежда сред най-значимите в страната ни, събрало над 18 хиляди посетители. Манастирските ливади наистина са прекрасно място за народно веселие и България, в частност региона,  заслужават да има такъв голям народен фолклорен празник, за да си спомнят, покажат и празнуват своите ценности. 

По традиция, от учредяването си,  Църногорският събор „В сърцето на Граово“ стартира с колоквиум – среща на духовници,  висши държавници, архиереи от БПЦ, властимащи, представители на културните, политическите и бизнес средите. И тази година традицията ще бъде спазена. Неправителствената организация „Краищенско Светогорие“ организира форума на 7 юли (петък) от 16:00 часа в официалната трапезария на манастира.  Темата на тазгодишното издание на форума, избрана от Сдружението е „Пътешествие, което се прави само с един багаж – Сърцето“ – туризъм в реално действие – пътеки за пътешествия и места за настаняване из Краищенско Светогорие“. Темите на първите форуми бяха свързани с манастирите и тяхното събуждане за нов живот. Миналогодишната тема „Пътят към Храма….“ бе фокусирана върху пътищата в региона, а днес  визията на Инициативата навлиза в своя следващ етап на развитие и фокуса е върху реалните възможности за туризъм – маршрути и пътеки за културно-исторически, поклоннически и религиозен туризъм и местата за настаняване – един голям проблем в региона.“ – сподели Весела Барбукова, председател на УС на НПО Краищенско Светогорие. 

Музикално-танцовата програма ще бъде в дните 8 и 9 юли (събота и неделя) на Голяма сцена на манастирските поляни – богата фолклорна програма, една   феерията на ритмите и цветовете на българския фолклор. Очаква се да вземат участие над 850 индивидуални и групови изпълнители. Изложенията ще включват земеделските и животновъдни традиции, представени от Обединени български животновъди, Алея на занаятите, майсторските и кулинарните традиции на региона, „Граовско село“, представящо етно културата на Граово и Алея на манастирските производители. 

Организаторите на събитието – Църногорския манастир, КРИБ – Перник и НПО Краищенско Светогорие подготвят още много изненади и акценти за Петото издание на Църногорския събор. 

Домакин на събитието е архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, който споделя: „Миналата година заради време и климат малко сменихме датите и пропуснахме ансамбъл “Филип Кутев”. Така че тази година ще наваксаме и държавният ансамбъл  ще участва със сигурност. Ще има богата фолклорна програма. Мога да издам една хубава идея – този път ще има жива музика за хорото. Живата музика ще следи тези, които играят и според тях ще бъде свиренето и продължителността. Ще има още много изненади, така, че заповядайте!“

Събитието се провежда и с общите усилия на Министерство на земеделието, Обединени български животновъди, Общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

Входът е свободен, достъпът, паркирането и комуникационно – логистичните дейности са  и обезпечени с необходимата организация.  

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html