понеделник, 6 май 2024 г.

Ново издание на Международния джаз фестивал д-р Емил Илиев в Боровец

 Повод за пресконференцията е анонсиране на поредното издание на Международ-ния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“. От 2022 г. създаденият от д-р Емил Илиев Международен джаз фестивал в Банско има нова локация – община Самоков, курортен комплекс Боровец. Фестивалът вече носи името на своя основател и се радва на популярност като Международен джаз фестивал „д-р Емил Илиев“. Напълно морално заслужен акт в знак на почит към делото на Доктора. 

Основната концепция на музикалния форум се запазва и в Боровец – подпомагане развитието на летния туризъм в традиционно зимен курорт чрез провеждане на мащабно музикално събитие, привличащо меломаните и туристите през летните месеци в планината.

Предимствата на новата локация са безспорни – в близост до София и аерогара София, лесно достъпна дестинация, възможност за целогодишен планински туризъм, много добра инфраструктура, бърз достъп до общинската болница в случай на нужда,  възможности за комфортно хотелско настаняване и разнообразен туризъм с културна насоченост както в Самоков, така и в околностите на Общината – Цари Мали град, римските останки, Художествената галерия, девическия манастир и други забележител-ности. В града и курорта Боровец се предлагат много условия за спорт като: планинско колоездене, планинско ориентиране, ски, плуване, тенис. Както в курортния комплекс, така и в град Самоков има множество питейни и хранителни заведения, които примамват с гостоприемство и уют. Не можем да не отбележим факта, че самоковци имат отношение към културата въобще, а и в частност към джаз музиката, за което свидетелства почитта им към техния съгражданин – известния джаз музикант и композитор Румен Тосков-Рупето. Радостно е, че на сцената на Джаз фестивала в миналото му издание са преминали над 100 музиканти – международни изпълнители от 6 държави и България. Музиканти от световна величина като Джулиан Марли, Влатко Стефановски и Юнг су Чой тайни оркестър отново дадоха заявки за участие в бъдещи издания на музикалния форум. Няма как да не бъдат споменати всички тези факти, които обосновават избора на новата локация на фестивала. И тук е мястото, в качеството ми на директор на музикалния форум, да изкажа нашата изключителна благодарност към ръководството на Община Самоков и курортния комплекс Боровец, които направиха възможно продължаване на делото на д-р Емил Илиев и съхраняване на създаденото от него.

Новото издание на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ ще се проведе в периода 4 – 9 август. Официалното откриване ще бъде на 4 август от 19 ч. 

Конферирането отново е поверено на известния радиожурналист, дългогодишен водещ на предаването „Зона за рок и джаз“ в БНР Николай Захариев и на режисъора Борис Панкин. Новост ще са двамата ко-водещи, които ще забавляват публиката с любопитни факти и разиграване на награди в игрите на въпроси. Това са десетокласниците Лилия Илиева от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ и Светлозар Димитров от Американския колеж в София. 

Предвид обществената значимост на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ основна наша роля като организатори, съвместно с ръководството на Община Самоков, е да поддържаме престижа, да надграждаме мащаба и авторитета на събитието. Ето защо екипът ни се обедини около идеята за удължаване на фестивала с една вечер, което означава, че изданието на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“ през 2023 г. ще протече в 6 фестивални вечери с програма, включваща по три концерта на вечер. Програмата на музикалния форум, обхванала всички стилове на джаз музиката ще задоволи всякакви музикални вкусове.

Откриването на фестивала сме поверили на музикантите от Бигбенд Благоевград, които нямат нужда от представяне и тази година честват своя 30-годишен юбилей на сцена. Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат „Гласът на България“ от 2022 г. Жаклин Таракчи, с което за пореден път създаваме възможност за изява на млади музикални таланти.

Градусът на доброто настроение ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с новия им проект, като вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще ни представят най-доброто от репертоара на музикалната формация.

За запомнящо се откриване на фестивала сме се доверили и на британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на VSOP (Varna Swing Orchestra Project) ще ни представи концерта си „Трибют към Уитни Хюстън“ с незабравимите песни от филма „Бодигард“ на великата американска певица Уитни Хюстън.  

От миналогодишното издание Джаз фестивалът „д-р Емил Илиев“ започна реализацията на новото ни направление „Класика в джаза“ / “Джаз в класиката“. Тогава чухте квинтета MYX`D – ансамбъл във фокус на тазгодишните Софийски музикални седмици – със специално написани произведения за нашия фестивал. Тази година продължаваме със септета „Пресечни точки“, създаден по идея на известната виолончелистка Линда Манчева, която живее в Германия. (Неотдавна имахме удоволствието да слушаме акомпаниментите ѝ на оперната прима Соня Йончева на нейния концерт с бароков репертоар в зала „България“) На 5 август ще ни предложат симбиоза между музикалните светове на бароковата музика и джаза, представена от специално подбраните от Линда класически и джаз музиканти. В света на джаза самата тя навлиза благодарение на братята Владигерови – Константин и Александър, които я канят за участия. За фестивала ни подготвят оригинални аранжименти – световни премиери, на пиесите на легендарния джаз китарист Пат Метини, на Абдула Ибрахим и др., създадени от Георги Корназов, Румен Бояджиев-син и от Константин Владигеров, който пък след една вечер, заедно с брат си Александър, ще свири на същата сцена. 

Не по-малко вълнуващ ще бъде концертът на Васил Петров – музикант, чието име не се нуждае от представяне, емблема в българския джаз. Ще го чуем с някои нови интерпретации на познати и обичани от всички латино и джаз стандарти.

Втората фестивална вечер ще завърши с концерт на варненската група VSOP.

Рок квартет „Калибърти“ и рокендрол бандата „Дърти пърчис“ ще вдигнат публиката на крака на 6 август. А музикантите от „Зона Це“ – Веселин Веселинов–Еко, Стоян Янкулов–Стунджи, ще представят музика за ценители, към която едва ли някой ще остане равнодушен. 

Останалите три фестивални вечери са предимно с международно участие. 

Много интересен е проектът на братя Владигерови, българските меломани винаги ги очакват с нетърпение. Ще могат да чуят техните изпълнения на 7 август. Джаз квартет Wasserfuhr Brothers от Германия дава заявка за изключителен концерт. Формацията се ползва с голям авторитет  и популярност в джаз средите и е престиж за всяка музикална сцена по света. Познатата на всички британска група The Jive Aces ще ни зареди с невероятна енергия, много настроение и ще вдигне публиката на крака в бурни танци.

На 8 август етноджаз формацията Джазаница ще съчетае етноритми с джаз интерпретации на познати фолклорни музикални произведения. По-късно за първи път на българска сцена ще чуем индийската джаз група The 4th element, които съчетават различни джаз стилове с модерно звучане и елегантни аранжименти.

Петата фестивална вечер ще завърши с концерт на световноизвестната звезда от Buena Viasta social club Роберто Фонсека, който ще се представи със своята група от 10 музиканти с уникални версии на типични кубински и латино ритми.

Нашият музикален празник ще завърши своето тазгодишно издание с концерт на талантливата певица Надя Тончева и нейния бразилиано проект. А музикантите от световноизвестната британска група Matt Bianco ще представят своя най-нов латинопроект с уникални джаз аранжименти.

В СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на фестивала по традиция ще се провеждат джем сешън концерти от 23 ч. за всички, които искат да се наслаждават на надсвирването на музикантите от съответната фестивална вечер в компанията на любими хора и приятели.

Лятната джаз академия за деца сме поверили на Виолета Ангелова – музикантка и певица, която ще въведе подрастващите в същността на джаза, ще им разкаже за стиловете, известните музиканти, основоположниците на това елитарно изкуство, инструментите, които ще използват, създаването на музикални интерпретации върху основа на музикална тема. На децата ще се даде възможност да задават въпроси и да отговарят на въпроси по темата, както и да направят рисунки на тема `джаз`. Всички участници в детската джаз академия ще получат сертификати и ще имат възможност да изпеят или изсвирят по нещо.

В рамките на съпътстващата фестивална програма организаторите на джаз фестивала са планирали среща на обществеността на град Самоков и туристите в курортния комплекс Боровец с писателя Георги Господинов, който ще бъде специален гост на музикалния форум. Срещата ще се състои на 5 август от 11.30 ч. в Художествената галерия на град Самоков.

Нещо ново, с което много се гордеем е химнът на фестивала, който е написан от композитора Ангел Котев и за първи път ще прозвучи на откриването в изпълнение на Бигбенд Благоевград.

Доц. Боян Славенков е председател на инициативен комитет с предложение към Президента на РБ за посмъртно удостояване на д-р Емил Илиев с ордена „Св. св. Кирил и Методий“ за изключителни заслуги в областта на медицината и културата в България.

Наградата на името на д-р Емил Илиев отново ще бъде раздадена в три категории:

  • за млад джаз изпълнител
  • за оркестрови изпълнения
  • за международен изпълнител/или група

По традиция организаторите предвиждат ежедневни пресконференции с всички участници във фестивала от България и чужбина.

 

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. 

Благодарим на всички наши медийни партньори, на националните БТА, БНТ, БНР, не само че ни подкрепихте в миналогодишното ни издание, но сте с нас и тази година. Както на медиите и институциите, които от тази година ставате наши партньори. Ние пък, ще рекламираме навсякъде, където е възможно, вашето партньорско лого.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html