петък, 17 май 2024 г.

Тръмп недоволен от много кандидати за президент в Републиканската партия

Опоненти на милиардера определят бившия президент като пионка на Путин.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Майк Пенс, Крис Кристис, Дъг Бъргъм – трима републиканци се готвят да се впуснат тази седмица в надпреварата за Белия дом. Те ще се присъединят към един все по-гъмжащ от кандидати републикански лагер, което би могло да бъде от полза за републиканеца Доналд Тръмп, пише БТА.

Противно на 2016 г., когато милиардерът предизвика потрес като спечели републиканската президентска номинация, сега бившият държавен глава е начело на допитванията за предизборните нагласи на републиканците в САЩ. Но логиката си остава същата – първични избори в Републиканската партия с десетина кандидати, всички стремящи се да препречат пътя на седемдесетгодишния Тръмп, което в крайна сметка поражда риск от разпръсване на гласовете в полза на бившата звезда на телевизионните риалита.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристис, неуспял кандидат през 2016 г., се очаква да обяви кандидатурата си утре. Бивш съветник на Тръмп, Кристис преустанови връзките с него след щурма на Капитолия. И сега, както изглежда, той иска да превърне в своя запазена марка атаките срещу Тръмп, които други кандидати се въздържат да отправят, за да не подразнят основния електорат. „Той е марионетка на Путин“, заяви Крис Кристис след много двусмислените изказвания на Тръмп за войната в Украйна. Той не се колебае също да се подиграе с бившия президент, срещу когото неотдавна бяха повдигнати официално обвинения.

„Като атакува Тръмп неуморно, предизборният щаб на Кристис със сигурност ще си спечели широко медийно отразяване, което може да е от полза за него“, казва Джон Елис, експерт по американска политика. Крис Кристис също така намекна, че бившият президент би могъл да се страхува от дебати с някои от републиканските си противници. Първи подобни дебати ще има на 23 август в щата Уосконсин

В сряда редиците на претендентите за републиканската номинация за президентските избори ще нарасне с влизането в надпреварата и на бившия вицепрезидент Майк Пенс. Християнин евангелист, яростен противник на абортите, Пенс помогна на Тръмп да получи подкрепата на религиозната десница, съгласявайки се да бъде негов кандидат за вицепрезидент по време на предизборната кампания през 2016 г.

Към всички тези кандидатури би трябвало да се прибави и тази на губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм, който е много малко известен в страната. И всичко това за голямо удоволствие на Тръмп.

Началото на кампанията на Майк Пенс рискува най-малкото да пообърка кандидатурата както на Тръмп, така и тази на Рон Десантис, който сега е на второ място в допитванията след Тръмп.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html