четвъртък, 2 май 2024 г.

Нови конфликти в Судан след изтичането на споразумението за прекратяване на огъня

Снимка: ЕПА

В Хартум, столицата на Судан, имаше ожесточена ескалация на конфликта в няколко части на столицата след изтичането на споразумението за прекратяване на огъня между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Военен самолет се разби в Омдурман, съобщава Ройтерс. Сред районите, в които се съобщава за боеве, са централен и южен Хартум и Бахри.

„В южен Хартум живеем в страх от бомбардировки, звуци на зенитни оръдия и прекъсвания на електрозахранването. Ние сме в истински ад“, каза 34-годишната жителка Сара Хасан, съобщава Ройтерс.

Освен в столицата, смъртоносни битки избухнаха и в отдалечения западен регион Дарфур. Споразумението за прекратяване на огъня започна на 22 май и изтече в събота вечерта, което доведе до известно намаляване на интензивността на боевете и ограничен достъп на хуманитарна помощ, но подобно на предишните споразумения за прекратяване на огъня, то беше многократно нарушавано.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че продължават ежедневното си сътрудничество с армията и делегациите на СБП, които останаха в Джеда, въпреки прекратяването на преговорите за удължаване на мира миналата седмица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html