сряда, 8 май 2024 г.

Очаква се днес кабинетът да гласува забрана за внос на украински земеделски стоки

Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Министерският съвет ще гласува забрана за внос в България на украински земеделски стоки, сред които зърнени култури, месо и мляко. С това страната ни ще стане четвъртата държава членка, след Полша, Унгария и Словакия, която ще вземе решение, противоречащо на общата търговска политика на Европейския съюз.

Забраната за внос от Украйна ще е временна, вероятно до края на юни, и ще  включва освен пшеница, слънчоглед и царевица, също и мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо, ядки  и други земеделски стоки.  Забраната няма да важи за транзитното преминаване на украински селскостопански стоки през България . Правителственото Решение ще бъде взето по предложение на министерството на икономката по настояване на земеделското министерство.

От агроведомството  аргументират подобен ход с тежката ситуация на българските зърнопроизводители, които не могат да продадат миналогодишната си реколта, притиснати от по-евтиното украинско зърно. Според бранша след забраната на внос в Полша, Унгария и Словакия, огромни количества зърно от Украйна ще се насочат към България, което окончателно ще взриви пазара у нас.

Вчера към призивите за забрана се присъедини и БСП, която внесе в парламента проект на решение за спиране на вноса за период от шест месеца на селскостопанска продукция от Украйна. Партия „Възраждане“ също излезе с такъв призив.

На този етап от земеделското министерство отказват да се ангажират  с прогноза какви санкции може да наложи Европейската комисия заради  въведената забрана.

Вчера стана ясно, че и в Румъния обмислят забрана за внос на украинско зърно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html