понеделник, 29 април 2024 г.

Мексико обвини САЩ в шпионаж

Снимка: ЕПА

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обвини Пентагона в шпиониране на неговото правителство след изтичане на информация в американските медии.

Той добави, че ще започне да разсекретява информация от въоръжените сили, за да защити националната сигурност, предаде Ройтерс.

„Секретните документи“ на Пентагона: България е предложила да даде МиГ-овете на Украйна

Коментарите му дойдоха дни след като The Washington Post съобщи за очевидно напрежение между флота и военните на Мексико, цитирайки брифинг на американската армия, който беше разкрит в онлайн изтичане на секретни американски военни данни.

В изтеклите американски документи Виктор Орбан е определил САЩ като основен противник

„Отсега нататък ще пазим информацията на ВМС и Министерството на отбраната, защото сме обект на шпиониране от Пентагона“, каза Обрадор.

Washington Post каза, че няма индикации, че цитираният документ идва от прихванати комуникации от мексикански служители.

В понеделник Обрадор каза, че действията на американските разузнавателни служби са „офанзивно нахлуване, което не трябва да се приема при никакви обстоятелства“, добавяйки, че не планира да укорява САЩ, но в даден момент ще обмисли условията за сътрудничество.

Мексиканският президент е бил под натиск да потърси отговорност от военните за години наред за предполагаеми злоупотреби, включително докладвани изчезвания и убийства.

Въпреки това той увеличи значението на ролята на военните в обществената сигурност и се опита да постави под неин контрол Националната гвардия, която принадлежи към полицията, според Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html