четвъртък, 9 май 2024 г.

Румен Радев: Приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача

Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, каза президентът Румен Радев при откриването на 49-ото Народно събрание.

„Чест е да бъда сред първите да поздравя народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представляват във време на изпитание“, заяви Радев.

„Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание. С надеждата за смирение, диалог и разум“, каза той и добави: „С оглед на неотложните задачи за съставяне за правителство и преодоляване на изоставане в законодателната дейност“.

„На новото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество”, заяви президентът.

„Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани, но и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Надявам се и е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики, за които да носи отговорност. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша. Особено в частта за дефицита”, каза Радев.

Радев добави, че очаква това Народно събрание да подкрепи европейския курс на България, зададен от служебното правителство, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html