събота, 27 април 2024 г.

Сърбия отхвърли твърденията, че е продавала оръжие на Украйна

Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди един от изтеклите в интернет секретни доклади, съобщава Ройтерс. Течът на информация, чиято достоверност не може да бъде независимо проверена, медиите нарекоха Пентагонлийкс.

Белград не е продавал и няма да продава оръжие нито на Киев, нито на Москва. Това съобщи в сряда сръбският министър на отбраната Милош Вучевич цитира Фокус.

Пентагонът прогнозира спиране на войната

„Повече от 10 пъти опровергахме тази лъжа, ще го направим отново. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на украинската, нито на руската страна, както и на държави, намиращи се в съседство на зоната на конфликта. Очевидно някой си поставя за цел да въвлече Сърбия в този конфликт, но ние последователно се придържаме към одобрената от нас политика“, подчерта министърът. Той не изключи възможността сръбско оръжие да попадне в зоната на конфликта „по някакъв магически начин“, но според него „това няма нищо общо със Сърбия“.

„Секретните документи“ на Пентагона: България е предложила да даде МиГ-овете на Украйна

По-рано, на 5 март, сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна. Президентът отбеляза, че Сърбия е предприела допълнителни мерки за защита от предаване на боеприпаси на трета страна, като във всеки договор, включително като част от доставките за Турция, е забранена препродажбата им без разрешението на Белград.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html