неделя, 5 май 2024 г.

Пентагонът прогнозира спиране на войната

Снимка: Архив

Секретните документи на Пентагона, които „изтекоха“ в социалните мрежи, показват песимистичен американски поглед върху ситуацията на войната в Украйна, посочват украинските проблеми с оръжията и противовъздушната отбрана и предричат, че през следващите месеци ще има застой във войната, съобщи CNN 

Документите, които изглежда датират от февруари и март, описват подробно военните недостатъци на Украйна, докато Киев се подготвя за пролетно контранастъпление.

Няколко класифицирани документа предупреждават, че противовъздушната отбрана на Украйна със среден обсег за защита на войските на фронтовата линия ще бъде „напълно изтощена до 23 май“, което предполага, че Русия скоро може да има въздушно превъзходство и че Украйна може да загуби способността си да събира сухопътни сили за контранастъпление.

Документите също така подчертават проблемите с руската военна офанзива, като прогнозират, че резултатът ще бъде безизходица между двете страни в обозримо бъдеще.

„Ожесточената кампания на Русия за изтощение в района на Донбас вероятно ще стигне до задънена улица, осуетявайки целта на Москва да превземе целия регион тази година“, се казва в един от секретните документи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html