вторник, 7 май 2024 г.

Столтенберг: Украинската криза може да се повтори

Ръководството на НАТО смята, че „събитията в Украйна“ може да се повторят в Източна Азия. Алиансът изучава все по-голямото сближаването на Китай и Русия, съобщи Фокус. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди министерската среща на страните членки на 4-5 април.

„Това, което се случи в Украйна, може да се повтори в Източна Азия“, заяви Столтенберг. „Министрите ще обсъдят нарастващото сближаване между Китай и Русия и ще подчертаят, че доставянето на китайски оръжия на Русия би било голяма грешка“.

Едновременно с това генералният секретар заяви, че страните от Алианса вече са предали на Украйна въоръжение на стойност 65 милиарда евро, а сега готвят програма за многогодишни военни доставки.

Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, то според него няма да има значение, ако Киев не победи във военния конфликт. Именно за предотвратяването на подобно развитие Алиансът изпраща на страната безпрецедентна военна помощ.

„Сега основният фокус трябва да бъде върху победата на Украйна. Без това въпросът за нейното членство няма да има значение. За тази цел НАТО предоставя и ще продължи да предоставя на Украйна значителна подкрепа“, заяви Столтенберг, отговаряйки на въпрос на украински журналисти, може дали Киев очаква да се присъедини към НАТО по време на продължаващия конфликт. В същото време Столтенберг подчерта, че позицията на Алианса „остава непроменена и Украйна ще стане член на НАТО“.

По думите на Столтенберг, в НАТО засега не са регистрирали никакви изменения в конфигурацията на ядрените сили на Русия, които биха изисквали отговор. Алиансът следи за ситуацията около Беларус.

Генералният секретар коментира и темата за присъединяването на Швеция към НАТО. Според него тя вече провежда интеграция във военните структури на Алианса и няма да остане сама след приема на Финландия на 4 април.

„Швеция вече се интегрира във военните и политическите структури на НАТО, тя няма да бъде оставена сама. Този процес не се забавя от факта, че тази страна все още не се е присъединила към Алианса. Този процес продължава, откакто Финландия и Швеция бяха поканен в НАТО (на срещата на върха в Мадрид на 29 юни 2022 г.)“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html