събота, 4 май 2024 г.

Най-малко 50 млрд. куб. м втечнен газ ще доставят САЩ в Европа

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Най-малко 50 млрд. куб. м втечнен газ ще доставят САЩ в Европа през 2023 г. пише в съвместно изявление на работната група САЩ-ЕС, публикувано днес на официалната страница на Белия дом, цитирано от БТА. Това е необходимо предвид предизвикателната ситуация с доставките на синьо гориво за Европа и необходимостта да се осигури запълване на европейските складове за следващата зима.

В текста се посочва още, че приоритетите на работната група за настоящата година включват изготвянето на непрекъснати оценки на пазарите на ВПГ и гарантиране на доставките за Европа, намаляване на емисиите на метан, отделяни в атмосферата и различни мерки за спестяване на енергия и ефективност.

Очаква се от май енергийната платформа на ЕС „Aggregate EU“ да започне първите съвместни за страните членки търгове за закупуване на ВПГ. Те ще бъдат отворени за всички продавачи на газ извън Русия. Работната група САЩ-ЕС улеснява взаимодействието на европейските купувачи с американските доставчици, благодарение на енергийната платформа.

Преди една година започна съвместна работна група, насочена към енергийната сигурност. Тя бе създадена от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и постигна значителен напредък в постигането на целите си за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия, включително чрез диверсификация на доставките на природен газ в съответствие с климатичните цели и плановете за икономия, пише още в изявлението.

Днес се провежда бизнес среща на високо равнище, посветена на икономията на енергия и развитието на възобновяеми енергийни източници, във връзка с дейността на работната група и паралелно със Съвета по енергетика САЩ-ЕС, насрочен за утре.

През 2022 г. САЩ надскочиха с повече от два пъти целта си да осигурят допълнителни 15 милиарда кубични метра ВПГ за ЕС. Американският износ за Европа е достигнал 56 млрд. м газ, спрямо 22 млрд. м през 2021 г. Така през миналата година САЩ са били източник на 41% от доставките на ВПГ за Евросъюза, по данни на анализаторската компания „Кплер“ (Kpler).

В края на миналата година руският газ е представлявал едва 16 процента от вноса в ЕС, повече от два пъти по-малко в сравнение с 37-процентния дял, отчетен през март 2022 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html