вторник, 7 май 2024 г.

ЕС с нов индикатор – еталон за втечнения природен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов индикатор – еталон за втечнения природен газ (LNG) е въведен в Европа. С него регулаторите се надяват да ограничат различните резки ценови скокове, наблюдавани през миналата година, информира Блумбърг, цитирана от БНР.

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) пусна в петък новия ценови индикатор, който отчита, че LNG се търгува с отстъпка от 9,57 евро за мегаватчас в сравнение с фючърсите на нидерландския газов хъб TTF.

Целта е да се осигури по-голяма прозрачност и да се помогне за предпазването на пазара на LNG от различните колебания в цените, които засегнаха фючърсния TTF пазар миналата година и което доведе до скок на потребителските енергийни сметки в Европа. От миналата година насам ЕС се пренасочи от газовите потоци по тръбопроводи към внос на LNG след нахлуването на Русия в Украйна. Все пак остават въпроси относно степента, в която търговците ще използват новия LNG индекс (новия газов бенчмарк).

Ценовата оценка на втечнения газ, направена от агенцията ACER, се състои от среднопретеглената цена на ежедневните спот сделки с LNG и се основава на сделки, сключени и отчетени за доставка в рамките на Европейския съюз.

Агенцията публикува ежедневни цени на LNG за Северозападна и Южна Европа, а от 8-и март насам и единна цена за LNG в ЕС. В петък този нов индекс за втечнения газ беше оценен на 38,27 евро за мегаватчас.

Борсата Intercontinental Exchange Inc. (ICE) започна да предлага европейски фючърси за втечнен природен газ още на 5-ти декември. Договорите – отделно за Северозападна и Югозападна Европа – се основават на ценовите оценки от Spark Commodities.

S&P Global Commodity Insights също публикува свои собствени оценки на цената на втечнения газ (LNG) за региона на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html