5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

Тръмп вещае арестуването си, зове към протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В собствената си социална мрежа „Трут Сошал“ бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи , че очаква идния вторник да бъде арестуван и призова за протести, съобщи БНР.

Без да представя доказателства Тръмп уточнява деня на задържането си, позовайки се на „изтичане на информация“ от офиса на областния прокурор на Манхатън, но не дава подробности какви ще са обвиненията. По-рано тази година от кабинета на въпросния прокурор – Алвин Браг, започнаха да представят доказателства на съдебни заседатели за разследване на плащане от 130 000 долара, направено от Майкъл Коен – бившият личен адвокат на Тръмп, на порно звездата Сторми Даниелс в последните дни на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. Даниелс твърди, че е имала афера с Тръмп преди десет години – твърдение, което Тръмп отрича. Ако плащането не е отчетено правилно може да доведе до обвинение в провинение, свързано с подправяне на търговска документация. Това обвинение обаче може да бъде повдигнато до углавно престъпление, ако с фалшивото счетоводство се е целяло да се прикрие второ престъпление, като например нарушение на правилата за финансирането на кампанията, пише „Ню Йорк Таймс“.

В публикацията си бившият американски държавен глава призовава поддръжниците си да протестират и цитирам – „да си върнем държавата“. Ако прокурорът реши да повдигне криминално обвинение на 76-годишния Тръмп, това би бил първият подобен случай в американската история и спънка той да получи номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html